Podcasts om onkologi och att leva med cancer

Här hittar du alla avsnitt av vår podcast. Vi länkar just nu till avsnitten på Player FM, men inom kort kommer du att kunna lyssna här på vår egen webbplats.

Senaste avsnittet

Bild på två män: Fabian Bolin och Sebastian Hermelin

Fabian Bolin om War on Cancer

När Fabian Bolin behandlades för cancer startade han bloggen Fabian Bolin’s War on Cancer där han berättade om sin sjukdomsresa. Idag har han tillsammans med bästa vännen Sebastian utvecklat en social plattform för patienter, närstående och överlevare - WarOnCancer.com har vuxit till ett forum där andra sjuka kan berätta sin historia. Tanken är att stärka den mentala hälsan - något som idag förbises av sjukvården, säger Fabian.

Lyssna på podcasten

Yvonne Wengström berättar om Tema Cancer på Nya Karolinska

På Nya Karolinska står patienten i centrum. Det kräver nya arbetssätt. Yvonne Wengström är omvårdnadsansvarig på Tema Cancer i den nya organisationen. Hör henne berätta om förändringen.

Lyssna på podcasten
Bild på kvinna: Yvonne Wengström
Bild på kvinna, Inga-Lill Lellky

Cancerkompisar ger stöd för anhöriga

När Inga-Lill Lellkys man blev sjuk i cancer kände hon sig rädd, maktlös, ensam och frustrerad. Hon saknade någon att dela sina upplevelser med och som förstod hennes situation. Efter att maken gått bort startade hon därför Cancerkompisar, där anhöriga och närstående få hjälp. Här berättar hon om sina egna erfarenheter som anhörig.

Lyssna på podcasten
bild på man och kvinna som sitter vid köksbord

Svår sjukdom påverkar hela familjen

Under en resa i Sydafrika upptäckte Sonny Frändberg plötsligt att han var gul i huden. Efter hemkomsten ställdes diagnosen cancer i bukspottskörteln. I podden berättar Sonny och hans fru Elisabeth om hur de tacklat den svåra sjukdomen och hur det påverkat dem båda.

Lyssna på podcasten
Bild på Arja Leppänen

Bättre vård och stöd för patienter och anhöriga

Arja Leppänen vigt sitt yrkesliv åt att arbeta för att förbättra vården och omhändertagandet av patienter och anhöriga vid cancer. Här berättar hon om sina egna erfarenheter och om vilka utmaningar man som anhörig ställs inför.

Lyssna på podcasten
Bild på man och kvinna som sitter mitt emot varandra vid ett bord

Ny studie om anhörigas situation vid cancer

Cancer påverkar inte bara den som är sjuk. Att tvingas se på när en människa man bryr sig om lider är oerhört svårt och frustrerande. Många anhöriga känner sig också maktlösa och bortglömda och riskerar att själva bli sjuka av stressen. Fredrik Nilsson, professor och Ulrika Sandén, doktorand på institutionen för designvetenskaper vid Lunds universitet har gjort en studie om anhörigas situation vid cancer.

Lyssna på podcasten
Bild på Caroline Zettergren

Caroline skaffade barn trots kronisk cancer

När Caroline Zettergren var 26 år fick hon diagnosen Kronisk Myeloisk Leukemi (KML). Hennes första fråga till läkaren var inte om hon skulle överleva, utan om hon skulle kunna skaffa barn. Idag är hon mamma till dottern Felicia. I podden berättar Caroline om sin syn på livet och hur det är att leva med kronisk cancer.

Lyssna på podcasten
Bild på Sara Riggare

Med ny teknik kan fler sköta sin sjukdom

Sara Riggare är forskare på institutionen för Hälsoinformatik vid Karolinska Institutet och parkinsonpatient. Hon arbetar också för att stärka patienters makt i vården. Med den nya tekniken får fler patienter möjlighet att sköta sin egen sjukdom. Som kroniker har man en djupare förståelse för sin egen sjukdom än läkaren, säger hon.

Lyssna på podcasten
Bild på Fredrik Johansson

Fredrik berättar om sin inställning till livet

Fredrik Johansson hade nyligen sprungit Stockholm Marathon. Han var 35 år och i toppform. Men bara en kort tid senare försvann konditionen och han orkade knappt gå upp för en trappa, och efter en utredning fick han diagnosen lungcancer.
Idag, tre år senare, har han precis blivit pappa och driver ett företag. Här berättar han om sin inställning till livet.

Lyssna på podcasten
Bild på Yvonne Brandberg

Patientens livskvalitet under cancerbehandling

Vad är livskvalitet och går det att mäta? Tar sjukvården hänsyn till patienternas livskvalitet vid cancerbehandling? Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap på Karolinska Institutet berättar om vikten av att lyfta livskvalitetsfrågor i cancervården och ta hänsyn till patientens hela situation.

Lyssna på podcasten
Bild på Fabian Bolin

Skådespelaren Fabian Bolin om sin cancer

"Nu känner jag mig redo att fortsätta livet och jag vill tillbaka till karriären". Förra sommaren insjuknade skådespelaren Fabian Bolin, 28 år i akut lymfatisk leukemi.
Här berättar han om sin cancerresa.

Lyssna på podcasten
Bild på Kvinna: prästen Annika Borg

Prästen berättar om sorgen att vara anhörig

Som präst är Annika Borg van vid att trösta och föra svåra samtal med människor i kris och sorg. Men när hon på kort tid miste bägge sina föräldrar i cancer rämnade världen. I podden berättar hon om sorg, smärta, förbjudna tankar och att vara anhörig.

Lyssna på podcasten