Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pfizer förlänger sitt donationsprogram för att bekämpa trakom

Pfizer har beslutat att fortsätta donera antibiotika till The International Trachoma Initiative till och med 2025, med målet att bidra till att bekämpa och helt utrota trakom, som är den främsta orsaken till blindhet orsakad av infektion i världen.

Trakom är en bakteriesjukdom som efter upprepade infektioner kan göra att ögonlocken vänds inåt så att ögonfransarna skrapar mot ögongloben, vilket leder till stark smärta, sår på hornhinnan och med tiden blindhet. Trakom kan både behandlas och förebyggas, men drabbar främst fattiga samhällen med begränsad tillgång till sjukvård, rent vatten och sanitära faciliteter. Cirka 163 miljoner människor riskerar att utveckla sjukdomen som, förutom mänskligt lidande, svarar för uppskattningsvis 3-6 miljarder USD i förlorad produktivitet per år.

Pfizer var en av grundarna av the International Tracoma Initiative (ITI) 1998 och har sedan dess donerat mer än 740 miljoner doser av ett antibiotikum genom ITI. Nu förlängs donationsprogrammet till och med 2025 för att säkerställa att länder som härjas av trakom också fortsättningsvis får tillgång till donerad antibiotika, som är en kritisk komponent i den globala strategin för att utrota sjukdomen.

- Trakom drabbar de fattigaste bland de fattiga och fångar miljontals i en ond cirkel av fattigdom, säger Caroline Roan, Vice President, Corporate Responsibility, Pfizer Inc. Vi är mycket glada att kunna utvidga vårt donationsprogram till och med 2025 för att bidra till att utrota trakom också i de mest svårtillgängliga områdena.

Under den senaste tiden har stora framsteg gjorts i kampen mot trakom. Nepal blev nyligen det sjätte landet som valdierades som trakomfritt av WHO, efter Oman, Marocko, Mexiko, Kambodja och Laos. En rad andra länder närmar sig snabbt kriterierna för eliminering. I Uganda har till exempel antalet personer med risk för trakom minskat dramatiskt, från 10 miljoner för fyra år sedan till färre än 300 000 idag.

- Med stöd från Pfizer, ITI och våra andra partners runt om i världen har vi kraftigt kunnat utöka våra ansträngningar och nå miljontals människor i Uganda med behandlingar som räddat deras syn, säger Dr. Edridah Muheki Tukahebwa vid Ugandas hälsoministerium. Det här programmet undanröjer också ett viktigt socialt och ekonomiskt hinder och hjälper oss på vägen mot en framtid där alla Ugandas medborgare är tillräckligt friska för att kunna gå i skolan, arbeta och leva ett bättre och mer produktivt liv.

Läs mer om Pfizers arbete med trakom här

Fler nyheter

Anna Lindblom, doktorand och infektionsspecialist på Sahlgrenska
Om Pfizer

Anna Lindblom från Sahlgrenska får Pfizers infektionsstipendium 2019

2019-05-16

Varje år delar Pfizer tillsammans med Svenska Infektionsläkarföreningen ut ett stipendium på 75 000 kronor inom området infektionssjukdomar. Det står nu klart att 2019 års stipendiat blir Anna Lindblom, dubbelspecialist inom infektionssjukdomar och klinisk mikrobiologi, som får stipendiet för sitt arbete relaterat till antibiotikaresistens.

Läs mer
Christoph Varenhorst, Medicinsk Direktör, Pfizer Sverige
Innovation & samarbete

Beställ mer forskning

2019-04-23

Kliniska läkemedelsprövningar leder till kompetensutveckling, ökad produktivitet och arbetstillfällen. Och vi behöver stärka vår konkurrenskraft så att vi kan locka fler företagsinitierade kliniska läkemedelsprövningar till Sverige. Regeringen behöver fastställa ansvaret för sjukvården att samverka med näringslivet i kliniska forsknings- och läkemedelsprövningar. Vårt förslag är därför att medverkandet bör ingå i den årliga överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om läkemedelsförmånen.

Läs mer
Malin Parkler, Sverigechef Pfizer
Innovation & samarbete

Använd nya innovationer i vården

2019-04-05

Just nu, runt om i världen, pågår medicinsk forskning på omkring 7 000 potentiella läkemedel. En del är forskning som avser att förbättra effekt och säkerhet hos kända behandlingsområden, medan en del av dagens forskning är banbrytande med potential att hitta behandlingar som kan stoppa sjukdomsutveckling och förhoppningsvis till och med bota sjukdomar. Både ständiga förbättringar av dagens vård och nya revolutionerande behandlingar är viktigt för ett friskare Sverige.

Läs mer