Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pfizer förlänger sitt donationsprogram för att bekämpa trakom

Pfizer har beslutat att fortsätta donera antibiotika till The International Trachoma Initiative till och med 2025, med målet att bidra till att bekämpa och helt utrota trakom, som är den främsta orsaken till blindhet orsakad av infektion i världen.

Trakom är en bakteriesjukdom som efter upprepade infektioner kan göra att ögonlocken vänds inåt så att ögonfransarna skrapar mot ögongloben, vilket leder till stark smärta, sår på hornhinnan och med tiden blindhet. Trakom kan både behandlas och förebyggas, men drabbar främst fattiga samhällen med begränsad tillgång till sjukvård, rent vatten och sanitära faciliteter. Cirka 163 miljoner människor riskerar att utveckla sjukdomen som, förutom mänskligt lidande, svarar för uppskattningsvis 3-6 miljarder USD i förlorad produktivitet per år.

Pfizer var en av grundarna av the International Tracoma Initiative (ITI) 1998 och har sedan dess donerat mer än 740 miljoner doser av ett antibiotikum genom ITI. Nu förlängs donationsprogrammet till och med 2025 för att säkerställa att länder som härjas av trakom också fortsättningsvis får tillgång till donerad antibiotika, som är en kritisk komponent i den globala strategin för att utrota sjukdomen.

- Trakom drabbar de fattigaste bland de fattiga och fångar miljontals i en ond cirkel av fattigdom, säger Caroline Roan, Vice President, Corporate Responsibility, Pfizer Inc. Vi är mycket glada att kunna utvidga vårt donationsprogram till och med 2025 för att bidra till att utrota trakom också i de mest svårtillgängliga områdena.

Under den senaste tiden har stora framsteg gjorts i kampen mot trakom. Nepal blev nyligen det sjätte landet som valdierades som trakomfritt av WHO, efter Oman, Marocko, Mexiko, Kambodja och Laos. En rad andra länder närmar sig snabbt kriterierna för eliminering. I Uganda har till exempel antalet personer med risk för trakom minskat dramatiskt, från 10 miljoner för fyra år sedan till färre än 300 000 idag.

- Med stöd från Pfizer, ITI och våra andra partners runt om i världen har vi kraftigt kunnat utöka våra ansträngningar och nå miljontals människor i Uganda med behandlingar som räddat deras syn, säger Dr. Edridah Muheki Tukahebwa vid Ugandas hälsoministerium. Det här programmet undanröjer också ett viktigt socialt och ekonomiskt hinder och hjälper oss på vägen mot en framtid där alla Ugandas medborgare är tillräckligt friska för att kunna gå i skolan, arbeta och leva ett bättre och mer produktivt liv.

Läs mer om Pfizers arbete med trakom här

Fler nyheter

Pridelogga
Om Pfizer

Pfizer och pride – så jobbar vi med mångfald och inkludering

2019-07-15

Den 29/7-3/8 hålls pridefestivalen i Stockholm och i samband med detta vill vi på Pfizer passa på att uppmärksamma den viktiga frågan om HBTQ-rättigheter. Vi är mycket stolta över att mångfald och inkludering är frågor vi jobbar med året runt - och inte bara under prideveckan.

Läs mer
Läkare som vaccinerar
Värdet av läkemedel

Många svenskar missar sin TBE-vaccination

2019-07-10

Antalet rapporterade fall av den fästingburna sjukdomen TBE har ökat de senaste åren, samtidigt som det geografiska området där TBE-virus förekommer breder ut sig. Även om medvetenheten om TBE-vaccination har ökat visar en ny undersökning att majoriteten av de som väljer att vaccinera sig inte följer det rekommenderade vaccinationsschemat. Det är främst påfyllnadsdoser efter grundvaccination som missas och gör att man riskerar att inte ha ett fullgott skydd inför fästingsäsongen.

Läs mer
Bild på Almedalen
Om Pfizer

Pfizer i Almedalen – en sammanfattning från veckan

2019-07-05

Under Almedalsveckan 2019 arrangerade och deltog Pfizer i ett flertal seminarier på temat hälso- och sjukvård. Här följer en kort sammanfattning av några av de seminarier som hölls, vilka som medverkade och slutsatser av diskussionerna.

Läs mer