Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pfizer förlänger sitt donationsprogram för att bekämpa trakom

Pfizer har beslutat att fortsätta donera antibiotika till The International Trachoma Initiative till och med 2025, med målet att bidra till att bekämpa och helt utrota trakom, som är den främsta orsaken till blindhet orsakad av infektion i världen.

Trakom är en bakteriesjukdom som efter upprepade infektioner kan göra att ögonlocken vänds inåt så att ögonfransarna skrapar mot ögongloben, vilket leder till stark smärta, sår på hornhinnan och med tiden blindhet. Trakom kan både behandlas och förebyggas, men drabbar främst fattiga samhällen med begränsad tillgång till sjukvård, rent vatten och sanitära faciliteter. Cirka 163 miljoner människor riskerar att utveckla sjukdomen som, förutom mänskligt lidande, svarar för uppskattningsvis 3-6 miljarder USD i förlorad produktivitet per år.

Pfizer var en av grundarna av the International Tracoma Initiative (ITI) 1998 och har sedan dess donerat mer än 740 miljoner doser av ett antibiotikum genom ITI. Nu förlängs donationsprogrammet till och med 2025 för att säkerställa att länder som härjas av trakom också fortsättningsvis får tillgång till donerad antibiotika, som är en kritisk komponent i den globala strategin för att utrota sjukdomen.

- Trakom drabbar de fattigaste bland de fattiga och fångar miljontals i en ond cirkel av fattigdom, säger Caroline Roan, Vice President, Corporate Responsibility, Pfizer Inc. Vi är mycket glada att kunna utvidga vårt donationsprogram till och med 2025 för att bidra till att utrota trakom också i de mest svårtillgängliga områdena.

Under den senaste tiden har stora framsteg gjorts i kampen mot trakom. Nepal blev nyligen det sjätte landet som valdierades som trakomfritt av WHO, efter Oman, Marocko, Mexiko, Kambodja och Laos. En rad andra länder närmar sig snabbt kriterierna för eliminering. I Uganda har till exempel antalet personer med risk för trakom minskat dramatiskt, från 10 miljoner för fyra år sedan till färre än 300 000 idag.

- Med stöd från Pfizer, ITI och våra andra partners runt om i världen har vi kraftigt kunnat utöka våra ansträngningar och nå miljontals människor i Uganda med behandlingar som räddat deras syn, säger Dr. Edridah Muheki Tukahebwa vid Ugandas hälsoministerium. Det här programmet undanröjer också ett viktigt socialt och ekonomiskt hinder och hjälper oss på vägen mot en framtid där alla Ugandas medborgare är tillräckligt friska för att kunna gå i skolan, arbeta och leva ett bättre och mer produktivt liv.

Läs mer om Pfizers arbete med trakom här

Fler nyheter

Bild på en hand som ger en kvinna en spruta i armen
Värdet av läkemedel

Därför införde Region Norrbotten gratis vaccination mot influensa och pneumokocker

2018-11-12

Region Norrbotten har sedan länge haft gratis influensavaccin och sedan den 1 mars i år erbjuder man även kostnadsfritt pneumokockvaccin året runt till personer över 65 år eller de som tillhör särskilda så kallade riskgrupper. Anders Nystedt är smittskyddsläkare och har tillsammans med Smittskydd Norrbotten varit drivande i att få igenom beslutet.

Läs mer
Bild på Johanna Svalstedt, områdesansvarig bröstcancer, Pfizer Sverige
Patient & Hälsa

Vi behöver även prata om "den andra" bröstcancern

2018-10-08

Bröstcancermånaden är här. En månad som haft stor betydelse för att förena och engagera människor, att sprida kunskap om bröstcancer och bidragit till den viktiga bröstcancerforskningen. Vi har hört berättelser om överlevare och hedrat dem som lämnat oss. Tack vare forskningens framsteg överlever 9 av 10 kvinnor idag bröstcancer. Det är fantastiskt!

Läs mer
Pfizer-kollegor på Rosa Bandet-loppet 2018
Patient & Hälsa

Det finns hopp också för kvinnor med spridd bröstcancer

2018-10-01

Hos ett forskande företag som Pfizer är ambitionen att bidra till friskare liv, både idag och imorgon. Människors hälsa är kärnan i vår verksamhet, både för patienter i Sverige och i hela världen men också för våra medarbetare. Så för mig och för Pfizer är det extra roligt när dessa två målsättningar kan kombineras, så därför sprang jag och ett tjugotal av mina kollegor i går Rosa Bandet-loppet, som är startskottet för Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

Läs mer