Det satt i generna

Sebastian faller drastiskt och snurrar ett varv innan kroppen dråsar till marken. Skidorna far som plockepinn i luften och för ett ögonblick glömmer Katrin att hennes son inte längre är blödarsjuk. Sedan minns hon: hans gener är inte längre som de var.

Sebastian glider i skidorna igen. Solgasset skapar sorbet i backen. Vurpan var tuff och resten av nedfärden skulle få mjölksyran att pumpa i de tjugotreåriga låren.

Katrin ser sin son störta sig utför branten med ett gällt tjut.

”För tre år sedan hade han inte ens vågat sig upp i backen” säger hon till skidläraren. Deras blickar följer Sebastian som förvandlas till en liten prick långt ner i pisten.

”Han är som förbytt”, säger Katrin och fäller ner sina smarta goggles så att världen filtreras i en behaglig retroton.

Via sina smarta goggles väljer Sebastian nedfarten som föreslås för att passa hans dagsform och kapacitet. Rösten som guidar är behaglig. Ikväll ska han se vurpan som spelats in med goggleskameran för att se hur det gick till.

Även om han inte längre fruktar olyckliga fall och farliga blödningar, är det dumt att ignorera den moderna teknologin.

Sebastian påminns om hur tacksam han är för den genteknologiska behandling som botat honom från blödarsjuka. Nu slipper han tänka på sprutor, läkemedel och läkarbesök.

Han behöver inte vara rädd för allt, eller se sina vänner roa sig från avbytarbänk. Han tar aktiv del av livet.

Sebastian skrattar vid tanken.

Den behandling han själv haft turen att få, befriar just nu mängder av människor från diabetes, blödarsjuka, allergier, njur-, och lungsjukdomar och flera andra ärftliga sjukdomar som sitter i generna.

Själv slipper han sprutorna. Och han är inte längre avundsjuk på kompisarna.

Ung kvinna lyssnar på musik

Jag är viktigast i mitt liv

Hälsa är mer än att hitta och behandla sjukdomar efter att de redan brutit ut. Hur skulle ny teknik kunna hjälpa oss att ta hand om vår hälsa, och minska risken att bli sjuka?

Läs mer
två unga personer framför dator

Cancer - inte längre en gåta

Individanpassade behandlingar och digitala diagnosverktyg revolutionerar cancervården. Vad kan det betyda för dem som drabbas av t ex lungcancer?

Läs mer
Mamma och dotter promenerar i snön

Infektion på liv och död

Idag är resistenta bakterier ett hot mot vår hälsa. Kan vissa bakterieinfektioner förebyggas med vaccin istället för att behandlas med antibiotika?

Läs mer
Äldre par där mannen bär barn på sina axlar

Våra behandlingsområden

Pfizer arbetar inom ett stort antal behandlingsområden och vi erbjuder både receptbelagda läkemedel och receptfria produkter för egenvård samt vacciner. Här hittar du tips och råd som kan hjälpa dig och dina närmaste att leva ett längre och friskare liv.

Se våra tips och råd