När livet blir bättre efter 80

Jag såg hur pappa smög till sig marsipanrosen, han som haft diabetes från födseln.

Jag som växt upp med en sjuk pappa, satt här och firade hans goda hälsa med en ljuvlig rawfoodtårta.

Allt vände när superdatorn med en kapacitet på hundratals miljoner sidors inläsning i sekunden började användas i stor skala inom vården, lagom till pappas 80-årsdag. Läkarteamet fick ett helt nytt beslutsunderlag.

Det kändes som om hela världens expertis fokuserades på min pappa genom erfarenheter från miljontals andra patienter och expertutlåtanden.

Drygt fyratusen personer i världen led av samma kombination av kroniska sjudomar som min pappa. Nu fick han samma behandling som de hade fått, inklusive genterapi. Det fungerade.

Två små ting räddar livet på pappa varje dag. Det ena är ett flortunt armband, försett med artificiell intelligens. Det andra är ett mikrochip opererat in under huden som doserar mediciner och näringstillskott.

Armbandet läser av pappas hälsa konstant. Det upptäcker om något förändras över tid och larmar om något är fel.

Informationen sänds trådlöst till de läkare, specialister och hemtjänstpersonal som behöver informationen.

I onsdags hade armbandet larmat.

”Jag blev orolig, så jag kontaktade min läkare via VideoCon. Hon hade noterat förändringen. Vi pratade om vad som stod på och kom fram till att jag bara var nervös för middagen med Kerstin”, sa pappa och skrattade.

Fallskärmshoppare

Det satt i generna

Genteknologiska behandlingar kan innebära enorma möjligheter för dem som lever med svåra genetiska sjukdomar. Hur påverkas det dagliga livet för t ex dem med blödarsjuka?

Läs mer
man och kvinna framför dator

Cancer - inte längre en gåta

Individanpassade behandlingar och digitala diagnosverktyg revolutionerar cancervården. Vad kan det betyda för dem som drabbas av t ex lungcancer?

Läs mer
Mor och dotter promenerar i snön

Infektion på liv och död

Idag är resistenta bakterier ett hot mot vår hälsa. Kan vissa bakterieinfektioner förebyggas med vaccin istället för att behandlas med antibiotika?

Saknas
Äldre par där mannen bär ett barn på axlarna

Våra behandlingsområden

Pfizer arbetar inom ett stort antal behandlingsområden och vi erbjuder både receptbelagda läkemedel och receptfria produkter för egenvård samt vacciner.

Här hittar du tips och råd som kan hjälpa dig och dina närmaste att leva ett längre och friskare liv.

Se våra tips och råd