För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterEuropeiskt innovationspris till svenskt ...Europeiskt innovationspris till svenskt digitalt verktyg för unga reumatikerInnovation & Samarbete

2021-04-29

Ett digitalt verktyg för att göra vården för unga reumatiker mer patientcentrerad vinner årets innovationspris när den europeiska läkemedelsorganisationen EFPIA delar ut ”Connecting Healthcare Award”. Projektet Drömfångaren är ett samarbete mellan Unga Reumatiker, Pfizer, Gullers Grupp och ett antal aktörer inom svensk sjukvård.

EFPIA, den europeiska branschorganisationen för den forskande läkemedelsindustrin, delar varje år ut pris till initiativ som förbättrar livet för patienter i Europa – ”Connecting Healthcare Awards”. Idag presenteras pristagarna för 2021 och det svenska projektet ”Drömfångaren” vinner priset i kategorin innovation.

”Drömfångaren har en innovativ, samverkande och framtidsinriktad approach som imponerar. Detta skulle ha stor påverkan på att göra vården mer patientcentrerad.”
EFPIA:s jurymedlem Anders Blanck, vd på Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.

Reumatism är en av våra stora folksjukdomar som över en miljon svenskar lever med. Men särskilt unga patienter, 4 av 10 enligt en undersökning, upplever att de inte kan påverka sin vård. Drömfångaren ska ge unga reumatiker bättre förutsättningar att bli medskapare av sin egen vård.

Idag finns en prototyp, en app som kombinerar beteendedesign med digitala spetslösningar. Här kombineras vårdens höga krav på standardisering av data, med patientens behov att få tänka fritt och ställa frågorna som inte finns med i vårdprotokollet. I verktyget finns dessutom en dimension där patienter kan hämta inspiration från varandra och skapa en gemenskap kring sina drömmar och mål. Sammantaget flyttar Drömfångaren fokus från begränsningar till möjligheter genom att underlätta dialogen mellan patient och vårdgivare.

– Det här började med en övertygelse om att det som är viktigt för oss som patienter – våra mål och drömmar – måste kunna stå i fokus i kontakten med vården. Nu finns en prototyp på ett verktyg som hjälper till med just det, att fokusera på möjligheter istället för begränsningar. Vi är så glada att EFPIA ser potentialen i idéen, säger Kim Nilke Nordlund, generalsekreterare för Unga Reumatiker.

Drömfångaren drivs av Unga Reumatiker tillsammans med kommunikationsbyrån Gullers Grupp och i samarbete med Barnreumatologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiskt specialistcentrum, Centrum för reumatologi, SLSO, Svenska Barnreumaregistret samt läkemedelsföretaget Pfizer.

– Det kan låta självklart att vården och läkemedelsföretag ska jobba tillsammans med patienterna för att skapa nya behandlingar och nya terapier som förbättrar livskvaliteten. Men Drömfångaren är en helt ny typ av partnerskap som tagit detta samarbete till en nästa nivå. Samarbetet har inte bara givit goda resultat, det har inspirerat oss och vi hoppas det kan inspirera andra, säger Ulrika Goossens, kommunikationschef på Pfizer.

Priset delades ut vid en digital ceremoni den 28 april. Priset är, förutom äran, 5 000 euro.

– Att vinna ett innovationspris inom hälsa och sjukvård år 2021 är ett riktigt fint betyg på att Drömfångaren svarar mot ett stort och riktigt behov. Nu är nästa steg att gå från prototyp till verklig app – det är många som längtar efter att få göra sina drömmar hörda, säger Sofie Falkkloo, projektledare på Gullers Grupp.

Digital Hälsa

Relaterade artiklar

Innovation & Samarbete

An Accord for a Healthier World - för att minska ojämlikheter i hälsa i världen

Pfizer lanserar nu “An Accord for a Healthier World”

Läs mer

Innovation & Samarbete

Maria Ekholm och Ioannis Zerdes tilldelas nytt onkologistipendium för forskning inom bröstcancer

Maria Ekholm, överläkare i onkologi vid Länssjukhuset Ryhov, och Ioannis Zerdes, ST-läkare inom onkologi vid Karolinska

Läs mer

Innovation & Samarbete

Helena Lindberg tilldelas Pfizers och SILFs stipendium för forskning om infektion på hjärtklaffarna

Helena Lindberg överläkare vid infektionskliniken i Halmstad får Pfizers och Svenska Infektionsläkarföreningen (SILFs) s

Läs mer

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.