Kontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterFakta om Pfizers och BioNTechs vaccin mot ...Fakta om Pfizers och BioNTechs vaccin mot covid-19Patient & Hälsa

2022-04-05

 

Pfizer har tillsammans med det tyska bioteknikföretaget BioNTech utvecklat ett vaccin mot covid-19, baserat på mRNA. Här hittar du svar på några vanliga frågor.

Vad är ett vaccin?

Vacciner förebygger sjukdom. Ett vaccin stimulerar ditt immunförsvar att reagera och producera antikroppar - som om du exponerades för viruset. Efter att ha vaccinerats utvecklar du immunitet mot sjukdomen utan att behöva genomgå den.
 

Vad är skillnaden mellan vaccin och läkemedel?

Vacciner är utvecklade för att förebygga sjukdom, medan läkemedel hjälper till att lindra eller bota en sjukdom.
 

Hur testas säkerheten för ett vaccin?

Både läkemedel och vacciner genomgår rigorösa säkerhets- och kvalitetstester innan de godkänns och görs tillgängliga för människor. Tillsynsmyndigheter fortsätter att rutinmässigt övervaka användningen även efter godkännande och följer upp eventuella rapporterade biverkningar.
 

Hur länge varar en vaccination?

Immuniteten som ett vaccin ger varierar. För vissa vacciner, som poliovacciner, kan immuniteten vara i många år, medan t.ex. influensavaccin kräver årlig vaccinering.
 

Hur fungerar vaccin mot covid-19?

Forskargrupper över hela världen arbetar med att utveckla vaccin mot covid-19. Olika grupper använder olika metoder eller tekniker för att ta fram covid-19-vacciner. Pfizer och BioNTech använder en teknik som kallas mRNA.

Vacciner hjälper till att förebygga sjukdomar genom att stimulera immunsystemet att producera antikroppar mot ett specifikt ämne, så att en person efter att ha vaccinerats utvecklar skydd mot en specifik infektion.
 

Vad är skillnaden mellan ett traditionellt vaccin och ett mRNA-vaccin?

mRNA-vacciner erbjuder potentiellt större flexibilitet och snabbare utvecklingstid än traditionella vacciner. Till skillnad från vissa traditionella vacciner använder de inte ett inaktiverat virus utan en del av virussekvensen som kodar för en eller flera virala antigener.
 

Hur fungerar mRNA-vacciner?

mRNA-vacciner bygger på en ny vaccinteknik med budbärar-RNA (mRNA) som innebär att kroppen själv producerar en del av det kroppen tror är virus och tillverkar antikroppar. En sekvens av virusets arvsmassa har valts ut och förmedlar genetiska instruktioner för spikeproteinet, som viruset använder för att ta sig in i kroppens celler. Coronavirusproteinet känns igen av kroppens immunförsvar som tillverkar antikroppar.
 

Hur lång tid tar det att utveckla ett vaccin?

Utvecklingen av ett nytt vaccin är en komplex och lång process som vanligtvis tar 10 till 15 år. Med tanke på den nuvarande globala omfattningen av covid-19-pandemin har vi arbetat snabbare än någonsin för att utveckla ett säkert och effektivt vaccin. Det innebär att vi har sett över vilka steg i utvecklingen som kunde ske parallellt och inte väntat tills ett steg var klart för att gå framåt. Vi har också samarbetat nära tillsynsmyndigheter och komprimerat de processer som normalt tar år till månader, och de som tar månader till veckor. Mycket är också tack vare mRNA-tekniken som har möjliggjort snabbare utveckling och tillverkning.
 

Hur många har fått vaccinet

Vaccinet som tagits fram av Pfizer och BioNTech godkändes i EU den 21 december 2020. Sedan dess har Pfizer stått för majoriteten av alla doser av vaccin mot covid-19 som levererats till Sverige, totalt drygt 16 miljoner doser till och med december 2021. I mars 2022 har 3,2 miljarder doser av vaccinet levererats till 175 länder i världen.
 

Vem får vaccinet?

Pfizer samarbetar med Folkhälsomyndigheten i Sverige och andra hälsomyndigheter runt om i världen för att tillhandahålla vaccinet enligt de avtal vi har med EU och övriga länder. Vi samarbetar också med internationella organisationer som UNICEF och COVAX med både avtal och donationsprogram genom Amerikanska regeringen och EU-kommissionen.
 

Pfizers vaccin mot covid-19

Har du frågor om Pfizers och BioNTechs vaccin? Eller vill du veta mer om Pfizers arbete med att bekämpa covid-19? På den här sidan hittar du information om vart du kan vända dig samt kontaktuppgifter. Här finns även frågor och svar om coronavaccin, fakta och de senaste nyheterna.
​​​​​​​

Läs mer
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.