För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterFakta om vaccin mot covid-19Fakta om mRNA och covid-19 vaccinPatient & Hälsa

2023-10-05

 

Här hittar du frågor och svar om vaccin och mRNA.

Vad är ett vaccin?

Vacciner förebygger sjukdom. Ett vaccin stimulerar ditt immunförsvar att reagera och producera antikroppar - som om du exponerades för viruset. Efter att ha vaccinerats utvecklar du immunitet mot sjukdomen utan att behöva genomgå den.

Hur fungerar mRNA-vacciner?

mRNA-vacciner bygger på en ny vaccinteknik med budbärar-RNA (mRNA) som innebär att kroppen själv producerar en del av det kroppen tror är virus och tillverkar antikroppar. En sekvens av virusets arvsmassa har valts ut och förmedlar genetiska instruktioner för spikeproteinet, som viruset använder för att ta sig in i kroppens celler. Coronavirusproteinet känns igen av kroppens immunförsvar som tillverkar antikroppar.

Vad är skillnaden mellan ett traditionellt vaccin och ett mRNA-vaccin?

mRNA-vacciner erbjuder potentiellt större flexibilitet och snabbare utvecklingstid än traditionella vacciner. Till skillnad från vissa traditionella vacciner använder de inte ett inaktiverat virus utan en del av virussekvensen som kodar för en eller flera virala antigener.

Vad är skillnaden mellan vaccin och läkemedel?

Vacciner är utvecklade för att förebygga sjukdom, medan läkemedel hjälper till att lindra eller bota en sjukdom.

Hur lång tid tar det att utveckla ett vaccin?

Utvecklingen av ett nytt vaccin är en komplex och lång process som vanligtvis tar 10 till 15 år. Det innebär att vi i utvecklingen av covid-19 vaccinet sett över vilka steg som kunde ske parallellt och inte väntade tills ett steg var klart för att gå framåt. Vi samarbetade också nära tillsynsmyndigheter och komprimerade de processer som normalt tar år till månader, och de som tar månader till veckor. Mycket ärockså tack vare mRNA-tekniken som har möjliggjort snabbare utveckling och tillverkning.

Hur testas säkerheten för ett vaccin?

Både läkemedel och vacciner genomgår rigorösa säkerhets- och kvalitetstester innan de godkänns och görs tillgängliga för människor. Tillsynsmyndigheter fortsätter att rutinmässigt övervaka användningen även efter godkännande och följer upp eventuella rapporterade biverkningar.
 

Hur länge varar en vaccination?

Immuniteten som ett vaccin ger varierar. För vissa vacciner, som poliovacciner, kan immuniteten vara i många år, medan t.ex. influensavaccin kräver årlig vaccinering.
 

Hur fungerar vaccin mot covid-19?

Det finns flera olika typer av vacciner mot covid-19. Pfizer och BioNTech använder en teknik som kallas mRNA.

Vacciner hjälper till att förebygga sjukdomar genom att stimulera immunsystemet att producera antikroppar mot ett specifikt ämne, så att en person efter att ha vaccinerats utvecklar skydd mot en specifik infektion.
 

Pfizers vaccin mot covid-19

Har du frågor om Pfizers och BioNTechs vaccin? Eller vill du veta mer om Pfizers arbete med att bekämpa covid-19? På den här sidan hittar du information om vart du kan vända dig samt kontaktuppgifter. Här finns även frågor och svar om coronavaccin, fakta och de senaste nyheterna.
​​​​​​​

Läs mer
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.