Kontakta ossWebbsida för vårdenPressrumJobba hos ossKontakta oss
HemOm PfizerAktuelltNyheterFlimmerrapporten 2021 - 100 000 ou...Flimmerrapporten 2021 - 100 000 oupptäcka fall av förmaksflimmer i SverigePatient & Hälsa

2021-06-24

Med Flimmerrapporten vill Riksförbundet HjärtLung sätta ljuset på förmaksflimmer, en folksjukdom som innebär att hjärtat inte fungerar som det ska. Om flimret upptäcks finns det goda möjligheter till behandling men den som inte behandlas löper upp till fem gånger så hög risk att drabbas av en stroke. Här berättar Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung, att man hoppas att rapporten ska leda till att många lär sig mer och inspireras till förändring, så att människor som lever med förmaksflimmer ska kunna leva ett bra liv.

- Ingen ska behöva upptäcka att de har förmaksflimmer först när de drabbats av stroke. När stroke är ett faktum har det ofta förödande konsekvenser för individen och anhöriga. Förmaksflimmerrelaterad stroke går att förebygga och förmaksflimmer är enkelt att upptäcka, om man letar, säger Inger Ros.

Idag lever ungefär 430 000 personer med förmaksflimmer i Sverige. Av dem har rung 330 000 fått sin diagnos medan uppskattningsvid drygt 100 000 fortfarande är oupptäckta. Det finns således mycket att vinna på en bättre flimmervård. Rapporten visar att det skett framsteg men att det finns mycket kvar att göra.

Inte svårt att upptäcka

- Fler mäniskor skulle kunna få ett rikare och tryggare liv om Sverige lyckas bättre. Många strokefall kan förebyggas, stora kostnader kan sparas och mänskligt lidande kan minskas. Om hälso-och sjukvården på ett lika naturligt sätt som att ta blodtrycket tar pulsen skulle många flimmer upptäckas. Alla besöker ju inte vården så därför har vi haft kampanjen Känn Pulsen med uppmaning att var och en kontrollerar sin puls, och vid minsta osäkerhet, boka in ett vårdmöte. Att förebygga allvarlig sjukdom måste vara det absolut bästa, både för den enskilda individen men också för våra gemensamma resurser, forstätter Inger Ros.  

Mycket att vinna på en bättre flimmervård

- Den som får diagnosen förmaksflimmer ska få behandling. Både för den direkta sjukdomen och i många fall förebyggande behandling mot stroke. Den finns idag starkt stöd för att ett så kallad strukturerat omhändertagande leder till kraftigt minskad dödlighet och minskade kostnader. Det är särskilt viktigt att den som lever med sjukdomen också får en god utbildning i vad den innebär och vad man själv kan göra när det till exempel gäller nya levnadsvanor, säger Inger Ros.


Förmaksflimmer är en sjukdom där nya behandlingar och bättre vård räddat många liv och gett många människor ett bättre liv. Bättre förebyggande behandling av personer med förmaksflimmer är en viktig förklaring till att antalet personer som drabbas av stroke har minskat med drygt 40 procent de senaste 20 åren. Det är samtidigt en sjukdom där det finns mycket kvar att göra.

Det finns mycket att vinna på en bättre flimmervård:I Flimmerrapporten presenteras flera förslag. Det behövs:

  • Satsningar på att minska mörkertalet. Vi vill att vården ska ta pulsen på alla patienter som är i riskgrupp och är över 65 år, oavsett anledning till vårdbesöket.

  • Fler specialicerade flimmermottagningar för att alla regioner ska kunna säkerställa att alla patienter får ett ett strukturerat omhändertagenade.

  • Patientutbildningar och bättre stöd till dem som lever med förmaksflimmer

- Det är ingen tvekan om vad som behövs. Det är bara besluten som saknas, avslutar Inger Ros.

Om Flimmerrapporten 2021

Flimmerrapporten 2021 är framtagen av Riksförbundet HjärtLung med stöd av Pfizer och Bristol Myers Squibb. Här kan du läsa eller ladda ner hela rapporten.
 

Digital Hälsa

Relaterade artiklar

Patient & Hälsa

Satsning på pneumokockvaccin till äldre

Vi välkomnar att höstbudgeten innnehåller stora satsningar på välfärd och omsorg som inkluderar avgiftsfritt pneumokockvaccin för personer över 75

Läs mer

Patient & Hälsa

Känner du till varningssignalerna för hjärt- och kärlsjukdom? Riksförbundet HjärtLung visar vad du bör veta

Hjärt- och kärlsjukdomar är den grupp sjukdomar som orsakar flest dödsfall i Sverige varje år.1  Därför är det otroligt viktigt att före

Läs mer

Patient & Hälsa

Tre snabba frågor - om cancerstrategin

I samband med världscancerdagen den 4 februari passade Pfizer på att ställa tre snabba frågor till några personer som jobbar med cancerfrågor.

Läs mer

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.