För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterPatientnära forskning om SLE belönas med Nanna Svartz stipendium 2023Patientnära forskning om SLE belönas med Nanna Svartz stipendium 2023Innovation & samarbete

2023-09-11

I 40 år har Lars Rönnblom haft fokus på att förstå de molekylära mekanismer som leder till sjukdomen systemisk lupus erythematosis (SLE), och särskilt betydelsen av interferonsystemet. Ett övergripande syfte med forskningen är att förbättra behandlingen och livet för patienter med SLE. Nu belönas han med Reumatikerförbundets och Pfizers stipendium på 150 000 kronor.
 

Reumatikerförbundet och Pfizer delar gemensamt ut ett stipendium till minne av Sveriges första kvinnliga professor i medicin, Nanna Svartz. Årets stipendium ges till Lars Rönnblom, överläkare vid reumatolog- och internmedicinkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och professor vid Uppsala universitet.

Lars Rönnbloms forskning har utgått från observationer från enskilda patienter med SLE, såsom den banbrytande observationen att interferon-alfa-behandling av en tumörsjukdom kan leda till SLE-sjukdom. Han har under sina år som forskare arbetat nära patienter och i nära samarbete med personer med SLE. Genom denna samverkan har han skapat ett svenskt SLE-register, vilket har bidragit till flera internationellt uppmärksammade forskningsframsteg inkluderande betydelsen av typ I interferonsystemet för sjukdomen SLE. Interferonsystemets betydelse för SLE-sjukdomen är numera internationellt accepterad, sambandet understryks av att läkemedel som blockerar interferonsystemet har visat mycket god effekt vid SLE. 

I likhet med Nanna Svartz egen forskning, som bland annat ledde fram till ett läkemedel för snart hundra år sedan, har Lars patientnära forskningsresultat utmynnat i ett läkemedel. Det är riktat mot interferonreceptorn och finns nu godkänt för behandling av patienter med SLE.

Hur känns det att få ta emot Nanna Svartz stipendium 2023?

– Min omedelbara reaktion var att jag blev förvånad, rörd och hedrad. Stipendiet är kopplat till Nanna Svartz som var en väldigt betydelsefull och unik person inom reumatologin. Därför är det särskilt roligt att erhålla detta stipendium, säger Lars Rönnblom.

Stipendiet delades ut den 5 september 2023.

Om Nanna Svartz-stipendiet

Syftet med stipendiet är att uppmuntra patientnära forskning i Sverige, samt bidra till ökat intresse och kännedom om den reumatologiska forskningen bland sjukvårdspersonal, beslutsfattare och allmänheten. 

Forskning

Våra senaste artiklar

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.