För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterInternationella tobaksfria dagen 31 maj ...Internationella tobaksfria dagen 31 maj: Psykologiappen “Alex AI - Sluta Röka” vill hjälpa fler att bli rökfriaInnovation & Samarbete

2021-05-27

Över en halv miljon svenskar röker cigaretter dagligen. Omkring 70 procent av rökarna vill dock sluta – men oftast är det inte så lätt som att bara kasta cigarettpaketet. Många försöker om och om igen med olika metoder innan de äntligen lyckas. En metod som har hög andel lyckade försök är appen Alex AI - Sluta Röka (Alex). I appen får rökare hjälp att gå till botten med vad beroendet beror på genom kognitiv beteendeterapi, KBT.
​​​​​​​

John Drakenberg Renander är en av grundarna av appen Alex.


Hej John! Skulle du vilja berätta lite om hur Alex fungerar?

Alex är en app som ger personligt stöd till de som vill bli rökfria. Användaren möter coachen Alex som i appen guidar dig till att först bli rökfri, och sedan för att hålla dig rökfri – som är den stora utmaningen. Metoden grundar sig i kognitiv beteendeterapi, KBT.


Vad innebär det att ni använder er av KBT? 

KBT används för att gå till botten med personens problem, samtidigt som det läggs tyngd på positiv förstärkning. Genom att använda oss av evidensbaserade metoder kan vi leverera högkvalitativ vård till personer som annars hade gått miste om stöd. Istället för att förlita oss på skräckpropaganda hjälper vi till att hitta den bakomliggande orsaken till varför man röker samt vilka kortsiktiga och långsiktiga effekter det får.


Ingen skräckpropaganda, det låter skönt. Passar Alex till vem som helst? Hur många svenskar använder appen i dagsläget? 

Visst! Vi tror verkligen att det är ett vinnande koncept för att hålla sig rökfri. Appen har en success-rate på 56%, vilket kan jämföras med 7% för vanlig nikotinersättning. Alex kan användas av vem som helst som har en smartphone och har just nu omkring 30 000  registrerade användare i Sverige.


Hur urskiljer sig Alex AI mot andra sluta röka-metoder? 

Vi erbjuder en stigmafri metod som samtidigt är personlig. Appen samlar data som gör att den lär känna dig och dina vanor (och ovanor). Du får konkreta evidensbaserade tips och motivation för att fortsätta kämpa mot att bli rökfri. Dessutom har du alltid Alex stöd nära till hands – till exempel om du vaknar mitt i natten och känner dig röksugen.


Vad är ert mål med appen?

Vi har en dröm om att hjälpa en miljard människor runt om i världen. Ju fler användare vi får, desto smartare blir tjänsten, så vi har utrymme för att växa och hjälpa fler.


Till sist, vilka är dina 3 bästa tips för att sluta röka?

  1. Var inte så hård mot dig själv. De flesta misslyckas många gånger innan de lyckas bli rökfria. Ge dig själv många chanser.

  2. Förstå underliggande faktorer och känslor – vilka känslor har du när du vill ta ciggen?

  3. Sluta inte med din ovana och dra på dig något annat – gå till grunden med problemet istället.

Om du är redo att fimpa kan du använda dig av Alex AI - Sluta Röka eller en annan sluta röka-metod, exempelvis med hjälp av vården. Det finns en mängd hälsofördelar med att vara tobaksfri, bland annat får du bättre smak- och luktsinne, ökad blodcirkulation och mer energi redan inom en månad från att du slutar röka. Måndag den 31 maj uppmärksammas Internationella tobaksfria dagen runt om i världen. I år är temat ”Commit to Quit”, dvs att hjälpa människor at sluta med tobak.

Källa för antalet rökare i Sverige:

Folkhälsomyndigheten, https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/levnadsvanor/tobaksrokning-daglig/

Källa för antalet som vill sluta röka i Sverige:

Folkhälsomyndigheten, https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/alkohol-narkotika-dopning-tobak-och-spel-andts/tobak/forebyggande-arbete/tobaksavvanjning/

Sluta röka - positiva hälsoeffekter redan efter 20 minuter

Första 20 minuterna: Blodtryck och puls påverkas positivt.
Första 12 timmarna: Blodets syrenivåer påverkas positivt och risken för att drabbas av hjärtsvikt minskar.
Efter 24 timmar: Kolmonoxiden elimineras från kroppen. Lungorna börjar rensa ut slem och andra rester från rökningen.
Efter 48 timmar: Det finns inget nikotin kvar i din kropp. Ditt smak- och luktsinne förbättras avsevärt.
Inom 72 timmar: Andningen blir lättare och din energi ökar.
Efter en månad: Din cirkulation och lungkapacitet förbättras.

Digital HälsaSluta Röka

Relaterade artiklar

Värdet Av Läkemedel

Stor ökning av TBE och färre vaccinerades 2021

2021 var ett rekordår för TBE och antalet sjukdomsfall ökade med 95 procent.

Läs mer

Innovation & Samarbete

An Accord for a Healthier World - för att minska ojämlikheter i hälsa i världen

Pfizer lanserar nu “An Accord for a Healthier World”

Läs mer

Innovation & Samarbete

Helena Lindberg tilldelas Pfizers och SILFs stipendium för forskning om infektion på hjärtklaffarna

Helena Lindberg överläkare vid infektionskliniken i Halmstad får Pfizers och Svenska Infektionsläkarföreningen (SILFs) s

Läs mer

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.