För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterMed ambitiösa hållbarhetsmål finns det alltid saker att förbättra”Med ambitiösa hållbarhetsmål finns det alltid saker att förbättra”Om Pfizer

2023-08-29

I arbetet för att nå netto noll ligger Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs bra till. Motsvarande 0,1 procent av det totala koldioxidavtrycket från Pfizers 40 produktionsanläggningar kommer härifrån. Nu är siktet inställt på att nå ett ännu bättre resultat. Jakob Holmlund

Arbetar sedan 2011 på bioteknikanläggningen i Strängnäs, de senaste fem åren som teknik- och EHS-chef (Environment, Health & Safety). Har tidigare arbetat inom Scania.

– Även om vi har åstadkommit mycket finns det alltid saker att förbättra, säger Jakob Holmlund, teknik- och EHS-chef (Environment, Health & Safety) med ansvar för hälsa, miljö och säkerhet på Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs. 

Under hans tid på Pfizer har flera stora förbättringar genomförts. Det största steget för att minska koldioxidutsläpp togs redan 2009, när Pfizer växlade från att tillverka egen ånga med hjälp av oljeeldning till att köpa ånga externt som tillverkas med hjälp av förnybar energi. Förändringen bidrog till att koldioxidutsläppen omgående minskade med 80 procent. Nästa steg togs 2015, när Pfizer började köpa in endast grön elektricitet till bioteknikanläggningen i Strängnäs. 2019 kom nästa växling när Pfizer valde att värma upp anläggningen med fjärrvärme, i stället för ånga, vilket minskade koldioxidförbrukningen med 20 procent.

– För att reducera koldioxidavtrycket ytterligare ska vi nu fortsätta vårt arbete med att förbruka mindre energi genom kontinuerliga förbättringar, säger han. En källa till förbättring är de årliga återinvesteringarna i anläggningen, på mellan 100 och 150 miljoner kronor, som till stor del går ut på att ersätta utrustning som har nått sin fulla livslängd. 

Ny utrustning mer hållbart

– När vi köper in ny utrustning tittar vi alltid på energiförbrukningen. Vi vet till exempel att våra ventilationsanläggningar är en stor energiförbrukare och ser potential i att kontinuerligt ersätta gamla aggregat med nya mer energieffektiva. Samma sak gäller för kylmaskiner, som också drar mycket energi. Två av dessa ska vi ersätta mot slutet av 2023. Vi arbetar också kontinuerligt med att ersätta våra gamla traditionella lysrör med LED-belysning, säger han. 

Under våren planeras en genomlysning av den totala energiförbrukningen, tillsammans med experter med nischkunskap inom Pfizer globalt, för att konstatera inom vilka processer det går att spara ytterligare energi. 

Jakob Holmlund tycker att det är roligt att vara en del av ett företag med så ambitiösa hållbarhetmål. 

– I takt med att samhället i stort har blivit mer medvetet om miljöfrågor, avspeglar det Pfizers sätt att arbeta och styra. Jag märker hur viktigt det är för att attrahera yngre kompetens, och det märks också att våra medarbetare känner stolthet över att arbeta på ett företag som värderar hållbarhet så högt, avslutar han.

Mål

Koldioxid: 


Vatten: 


Avfall: 

Hållbarhet

Våra senaste artiklar

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.