För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterGränbyprojektet – Nytt projekt för mer tillgänglig cancerbehandling

Nytt projekt för mer tillgänglig cancerbehandling

Patient & hälsa

2024-02-14

I januari 2024 introducerade Akademiska sjukhuset i Uppsala ett nytt koncept för decentraliserad cancervård genom att etablera en öppenvårdsmottagning för cancerbehandling i Gränbystadens köpcentrum. Här erbjuder man behandlingar för blod- och tumörsjukdomar, även de mest avancerade terapierna. Målet är att leverera en mer tillgänglig och patientcentrerad cancervård. Projektet är ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, läkemedelsföretagen Pfizer, BMS, och BeiGene samt koordineras av Adxto Care AB.

Foto Region Uppsala, fotograf Anita Maria Szava

Satsningen bygger på en omfattande förstudie och ett tidigare framgångsrikt projekt som Akademiska sjukhuset genomförde under 2022 med en mobil cancerbehandlingsenhet. Syftet med projektet är att göra cancervård mer lättillgänglig, frigöra sjukhusets resurser och samtidigt ge cancerpatienter högre livskvalitet.

Den 17 januari, 2024 öppnade behandlingsmottagningen i Gränbystadens köpcentrum som är bemannad av personal från Adademiska sjukhusets hematologiska och onkologiska behandlingsmottagning där Henrik Lindman är verksamhetschef och Maria Andersson Ödman är biträdande verksamhetschef.

Cancervård utanför sjukhuset

I ett första steg ska mottagningen hålla öppet till hösten 2024 och sen sker en utvärdering av hur patienter och hälso- och sjukvårdspersonal upplever cancervård utanför sjukhuset. Därefter ska regionpolitikerna ta ställning till om decentraliserad cancervård kan vara en långsiktig lösning för behandlingen av cancerpatienter.

– Att behandla patienter på en sån här satellitmottagning frigör resurser på sjukhuset och gör också att fler patienter kan delta i våra forskningsstudier. Då utvecklingen inom cancerområdet går snabbt med allt fler avancerade behandlingar så är det också ett sätt för vården att, trots komplexiteteten, lära sig använda dessa läkemedel utanför sjukhusen, säger Thomas Wahlgren, medicinsk chef för onkologi på Pfizer i Sverige.

Pfizer som samarbetspartner

Pfizers ambition är att vården ska se oss som en samarbetspartner i arbetet att göra livet bättre för de patienter som drabbas av tumörsjukdomar. Pfizer bidrar till projektet finansiellt, och med tid och resurser i form av kompetens och kunskap inom viktiga områden som för projektet framåt. 

Projektet ger Pfizer möjligheten att prova ett nytt koncept med en utbildningshub som inrättas på mottagningen i Gränbystaden där patienter utbildas till att själva ta sina subkutana injektioner. Klinikens önskan är att detta nya koncept ska kunna visa på vinster för både patienten, vården och samhället i stort. Projektet kommer även att ge Pfizer tillgång till data som kan ge oss värdefulla insikter om patienterna som står på våra behandlingar, och därav kunna anpassa våra insatser gällande t ex forskning och utveckling. 

– Vi hoppas att projektet kan inspirera andra regioner i arbetet med de utmaningar man har inom cancervården och successivt flytta vård som inte måste ske på sjukhus närmare patienterna, avslutar Thomas Wahlgren. 

Här berättar verksamhetschef Henrik Lindman om vad Gränbyprojektet betyder för patienterna, för vården, fördelarna med att samarbeta med läkemedelsbranschen samt hur han ser på cancervård utanför sjukhusmiljö.
 

PP-UNP-SWE-0501

Cancer

Våra senaste artiklar

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.