För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterOlof Elvstam får Pfizers ...Olof Elvstam får Pfizers infektionsstipendium 2020Innovation & Samarbete

2020-05-27

Varje år delar Pfizer tillsammans med Svenska Infektionsläkarföreningen ut ett stipendium på 75 000 kronor för att stödja klinisk forskning inom infektionssjukdomar. Årets stipendiat är Olof Elvstam som får stipendiet för sitt arbete kopplat till HIV.


Olof Elvstam är sedan januari 2020 underläkare på infektionskliniken i Växjö efter att ha gjort forskar-AT på Skånes universitetssjukhus i Malmö.  Hans arbete syftar till att utforska om låggradig viremi under antiretroviral terapi är kopplat till ökad risk för invasiv cancer hos vuxna som lever med HIV i Sverige.

 - Det är roligt att min forskning uppmärksammas och jag är mycket tacksam för stipendiet. Vilka långtidseffekter låggradig viremi kan ha hos personer med pågående antiretroviral behandling är ofullständigt känt, och med mitt doktorandprojekt hoppas vi kunna bidra med data kring detta, säger Olof Elvstam.

Svenska Infektionsläkarföreningens motivering lyder bland annat:

”Man har visat att låggradig viremi är förenat med ökad risk för död samt allvarliga non-AIDS händelser genom att använda InfCare HIV och Socialstyrelsens nationella register. Detta är viktigt eftersom stora prospektiva randomiserade studier är svåra att genomföra med tanke på att det är ett förhållandevis ovanligt utfall som kräver lång uppföljning. På sikt kan en bättre förståelse för effekterna av låggradig viremi leda till förbättrade behandlingsriktlinjer för patienter som lever med HIV”

Stipendiet delas ut den 26 maj vid Infektionsläkarföreningens årsmöte.

Om stipendiet
Varje år delar Pfizer tillsammans med Svenska Infektionsläkarföreningens styrelse ut ett stipendium inom området infektionssjukdomar. Stipendiet syftar till att premiera icke disputerade medlemmar av Svenska Infektionsläkarföreningen och används till forsknings- eller utvecklingsprojekt inom infektionsområdet. Stipendiet kan tilldelas mellan en till tre sökande. Årets stipendiebelopp uppgår till 75 000 kronor.

För mer information kontakta:
Olof Elvstam 
[email protected]

Mia Furebring, Infektionsläkarföreningen
[email protected]

Andreas Palmborg, medicinsk rådgivare, Pfizer
[email protected]

Olof Elvstam, mottagare av Pfizers infektionsstipendium 2020

FöretagsnyheterForskning

Relaterade artiklar

Värdet Av Läkemedel

Stor ökning av TBE och färre vaccinerades 2021

2021 var ett rekordår för TBE och antalet sjukdomsfall ökade med 95 procent.

Läs mer

Innovation & Samarbete

An Accord for a Healthier World - för att minska ojämlikheter i hälsa i världen

Pfizer lanserar nu “An Accord for a Healthier World”

Läs mer

Innovation & Samarbete

Helena Lindberg tilldelas Pfizers och SILFs stipendium för forskning om infektion på hjärtklaffarna

Helena Lindberg överläkare vid infektionskliniken i Halmstad får Pfizers och Svenska Infektionsläkarföreningen (SILFs) s

Läs mer

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.