2023-06-13
Arbetar sedan 2022 som platschef för Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs. Var tidigare Director Supply Chain på anläggningen och har även haft ledande befattningar på Astra Zeneca.
– Jag är övertygad om att Pfizers rakt igenom hjälpsamma och stödjande företagskultur har bidragit till att vi ligger i framkant när det kommer till hållbarhet. Globalt och i allra högsta grad lokalt på anläggningen i Strängnäs, säger Johan Carlsson och tillägger:
– Både sett till vad vi har åstadkommit tidigare och våra ambitioner framåt.
Sedan 2009 har Pfizer investerat mer än 2 miljarder svenska kronor i Strängnäs. De senaste åren har verksamheten fördubblat produktionskapaciteten, och tillverkningen går för högtryck. Johan Carlsson är säker på att toppbetyget inom hållbarhet är väsentligt när andra företag väljer anläggningen för licenstillverkning. Det har även betydelse för Pfizers mål att nå netto noll 2040.
– Vi är, och ska aktivt fortsätta att vara, en viktig strategisk anläggning i Pfizers nätverk. Vi besitter en stark kompetens och har en hög efterfrågan på våra produkter. Vi ska fortsätta att vara effektiva parallellt med att ligga i framkant, säger han.
I Strängnäs bioteknikanläggning tillverkas flera olika produkter i samma anläggning på ett effektivt och kvalitetssäkrat sätt, i en hög produktionstakt. Merparten av vattnet som förbrukas går åt till rengöring mellan tillverkningen av de olika produkterna. Det är ett myndighetskrav att det inte sker någon korskontanimation mellan produkter och Pfizer har mycket hög kompetens inom området.
– Vi använder i dag stora volymer högt renat destillationsvatten i tillverkningen, i storleksordning 80 000 m³ per år. Vår bedömning är att vi kan minska vattenmängden och ändå uppfylla renhetskraven. För att fastslå om det är möjligt krävs fler tester och analyser. Som anläggning har vi kravet att spara fem procent till år 2030, jämfört med 2019. Vi planerar att påbörja detta arbete 2025, säger han.
Exakt volym som bioteknikanläggningen kan spara vet Pfizer inte i dag, men däremot att det finns potential för att reducera vattenanvändningen främst kopplat till rengöring, CIP (Clean-in-Place).
Pfizer arbetar även för att minska mängden förbrukat avfall. I Strängnäs finns ett eget reningsverk som tar hand om det avlopp som genereras i tillverkningsprocessen. Här renas framför allt kväve, fosfor och organiskt material innan vattnet släpps ut i Mälaren. Reningen gör att inga aktiva läkemedelsrester eller bakterier följer med ut i vattnet. En investering på omkring 30 miljoner kronor har dessutom resulterat i en mycket högre grad av kvävereducering.
– Genom att införa ett nytt processteg i reningsverket har vi fått en klar förbättring. Jag ser bara möjligheter när det gäller att minska avfallet ytterligare. Det handlar om att göra rätt investeringar, säger Johan Carlsson.
– Det skapar en stolthet bland medarbetare att vi uppmärksammas för det arbete vi gör. Som Strängnäs största privata arbetsgivare känner jag som platschef även ett enormt ansvar för vår anläggning och för orten. Vi ska fortsätta försöka ligga steget före i hållbarhetsarbetet och ha örat mot marken gentemot nya trender och teknologier inom biotech, avslutar han.
Våra senaste artiklar