För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterSamarbete mellan Zipline, Pfizer och...Samarbete mellan Zipline, Pfizer och BioNTech banar väg för leverans av mRNA-vacciner med drönare i GhanaInnovation & Samarbete

2021-11-16

Zipline har framgångsrikt genomfört världens första långdistansleverans med drönare av vacciner som kräver ultrakyla

Zipline, världsledaren inom instant logistics, Pfizer och BioNTech meddelar att Zipline framgångsrikt har genomfört den första långdistansleveransen med drönare av godkända mRNA-vaccin för covid-19, som kräver en leveranskedja med ultrakyla, i Ghana. Partnerskapet mellan företagen, som tidigare i år samarbetat för att utveckla och testa en integrerad leveranslösning för covid-19 vacciner, kommer att möjliggöra distribution av cirka 50 000 doser av Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin i Ghana genom en helt ny modell för vaccindistribution.

Utöver ekonomiskt stöd för pilotprogrammet bidrog Pfizer och BioNTech även med tekniskt stöd och kunskap om hantering och lagring av Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin vid -90°C till -60°C. Detta samarbete har banat väg för drönarleveranser av alla mRNA-vacciner.

Bolagen har ett gemensamt mål att bidra till att säkerställa säker och rättvis distribution av covid-19 vacciner. Pfizer och BioNTech har åtagit sig att tillhandahålla två miljarder doser av sitt covid-19 vaccin till låg- och medelinkomstländer till och med 2022 och arbetar aktivt för att samarbeta med både offentliga och privata organisationer för att påskynda vaccinutrullningen i hela världen. Hittills har Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin nått 155 länder och territorier världen över, bland annat genom ett avtal med COVAX.

Hittills har mer än 220 000 doser covid-19 vaccin från flera olika tillverkare framgångsrikt distribuerats i Ghana genom Zipline, det första företaget att göra så genom autonom flygning i nationell skala. Zipline planerar att distribuera miljontals ytterligare doser när dessa blir tillgängliga. Genom detta samarbete har Pfizer, BioNTech och Zipline sammanfört sin expertis och sina förmågor för att bidra till en mer rättvis vaccindistribution.

- Leverans till människor på avlägsna och svårtillgängliga platser är en utmaning för global vaccination, säger Keller Rinaudo, medgrundare och koncernchef för Zipline. I samarbete med Pfizer och BioNTech har vi skapat en lösning för att hantera detta. Tillsammans arbetar vi för att göra vaccindistribution till en effektivare och mer rättvis process.

Att göra covid-19 vacciner tillgängliga för ett helt lands befolkning innebär logistiska utmaningar för många regeringar och sjukvårdsorganisationer, särskilt i låg- och medelinkomstländer. Zipline bidrar till att hantera dessa utmaningar genom att implementera en integrerad distributionsmodell som på ett säkert sätt kan leverera alla covid-19 vacciner till alla hörn av ett land genom autonom flygning.

- Pfizer har en historia av att investera tillsammans med partners för att förbättra tillgången till vacciner i de mest avlägsna områdena i världen, säger Caroline Roan, Chief Sustainability Officer, Senior Vice President, Global Health and Social Impact, Pfizer. Vi är stolta över detta samarbete med Zipline för att implementera banbrytande lösningar som bidrar till att främja rättvis tillgång till covid-19 vacciner, särskilt för befolkningsgrupper som är svåra att nå och har bristande samhällsservice.

- Den globala distributionen av covid-19 vacciner kräver en samordnad insats. Vi arbetar tillsammans med lokala partners och myndigheter för att etablera ett robust lokalt integrerat närverk för tillverkning och distribution, säger Sierk Poetting, Ph.D., Chief Operating Officer, BioNTech. Detta samarbete mellan Pfizer, BioNTech och Zipline visar på vårt kollektiva engagemang för att bana väg för nya lösningar som kan bidra till att hantera utmaningarna kring tillgången till covid-19 vaccin.

Zipline, Pfizer och BioNTech testade och validerade den integrerade modellen för leverans av mRNA-vacciner med krav på ultrakyla och Zipline kommer nu att använda den för att distribuera Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin liksom covid-19 vacciner från alla andra tillverkare till regioner över hela Ghana. Företagen har beskrivit lärdomarna i en executive summary och ett separat white paper.
 

FOTO: Zipline

Vaccin

Relaterade artiklar

Innovation & Samarbete

An Accord for a Healthier World - för att minska ojämlikheter i hälsa i världen

Pfizer lanserar nu “An Accord for a Healthier World”

Läs mer

Innovation & Samarbete

Maria Ekholm och Ioannis Zerdes tilldelas nytt onkologistipendium för forskning inom bröstcancer

Maria Ekholm, överläkare i onkologi vid Länssjukhuset Ryhov, och Ioannis Zerdes, ST-läkare inom onkologi vid Karolinska

Läs mer

Innovation & Samarbete

Samarbete mellan Zipline, Pfizer och BioNTech banar väg för leverans av mRNA-vacciner med drönare i Ghana

Zipline har framgångsrikt genomfört världens första långdistansleverans med drönare av vacciner som kräver ultrakyla

Läs mer

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.