Kontakta ossWebbsida för vårdenPressrumJobba hos ossKontakta oss
Miljö och hållbarhetHemOm PfizerPfizer och etikMiljö och hållbarhetLikt de flesta andra produkter kan läkemedel påverka miljön. Det gäller i alla led, från forskning och tillverkning till försäljning, konsumtion samt avfalls- och avloppshantering. Läkemedel är dock speciella produkter där behovet och värdet vanligtvis är mycket stort för individ och samhälle.

I avvägningen mellan behovet av läkemedel och hänsyn till miljön väger läkemedlets nytta för patienten självklart mycket tungt. Därför är det viktigt att veta så mycket som möjligt om läkemedlens miljöeffekter, så att vi kan påverka miljön så lite som möjligt under läkemedlets hela livscykel.

Läkemedel sprids genom användning

Användningen står faktiskt för de absolut största utsläppen av läkemedelsrester i Sverige, eftersom substanserna utsöndras i urin och avföring. Ibland kan inte avloppsreningsverken eliminera dem, och då kan läkemedelsresterna nå ut i vattendragen. I hushåll med enskilt avlopp är reningsgraden troligen än mindre.

Läkemedel i hushållsavfall

Alla överblivna läkemedel ska lämnas tillbaka till apoteken, för att inte spridas till naturen. I Sverige lämnar vi in cirka 75 procent av de läkemedel som vi inte använder, men resten hamnar troligen i hushållssoporna.

Just i Sverige förbränner vi hushållsavfall, och därför bedöms den spridningen ut i miljön vara mycket begränsad här. Däremot kan detta vara en spridningsväg i andra länder, och detsamma gäller för spridning vid tillverkning.

Pfizer och etik

  • Pfizer och etik
  • Öppen rapportering av värdeöverföringar
  • Bättre hälsa i hela världen

Framtidens vård

Morgondagens behandlingar

Innan penicillinet upptäcktes, kunde en vanlig förkylning vara dödlig. Men precis som antibiotika gjorde det möjligt att bota livshotande infektioner, kommer vi i framtiden att kunna bota och behandla sjukdomar som idag är dödliga. Gårdagens science fiction är dagens science.

Om Pfizer

Verksamhet och historiaPfizer och etikAktuelltJobba hos ossFör aktieägareFör leverantörer

Senaste nytt inom Pfizer

Jonas Ålebring ny medicinsk direktör på Pfizer i Sverige

Jonas Ålebring leder sedan september 2021 Pfizers medicinska avdelning i Sverige. Jonas, som är specialist inom anestesi och intensivvård, har erfarenhet både från kliniskt arbete, forskning och styrelsearbete och kommer att fokusera på att patienter snabbare får tillgång till innovativa behandlingar och vacciner.

Läs mer
Om PfizerPfizer bemöter missuppfattningar och felaktiga uppgifter om företagets vaccinutveckling

Covid-19 pandemin har varit en stor påfrestning för individer och samhället i stort. Pfizer tog tidigt beslut att bidra till att hantera en av vår tids största hälsokriser och möta de stora medicinska behov som uppstått genom att utveckla vaccin och behandlingar för att rädda liv och förhindra sjukdom...

​​​​​​​Om PfizerPfizer och BioNTech i samarbete för att utveckla en vaccinkandidat mot covid-19

Företagen utvecklar tillsammans en vaccinkandidat från BioNTech som baseras på mRNA-teknik mot coronavirus och sjukdomen covid-19. Pfizer och BioNTech har sedan 2018 ett pågående samarbete kring mRNA-baserat influensavaccin.

Fler artiklarFler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.