Kontakta ossWebbsida för vårdenPressrumJobba hos ossKontakta oss
Öppen
rapportering av
värdeöverföringar
HemOm PfizerPfizer och etikÖppen rapportering av värdeöverföringarÖkad transparens för läkemedelsföretag: Öppen rapportering av värdeöverföringar till hälso- och sjukvården
Hälso- och sjukvårdens medarbetare är nära och viktiga samarbetspartners för Pfizer. Det är de som dagligen har direktkontakt med patienterna, vars hälsa alltid står i centrum och är vårt gemensamma mål.

Vårt samarbete är viktigt och nödvändigt för att utveckla nya läkemedel. Vårt gemensamma arbete börjar ofta i rådgivande organ där vi diskuterar patienternas medicinska behov. Därefter fortsätter arbetet i kliniska studier, och efter att läkemedlet godkänts med uppföljande studier från den kliniska verkligheten. Vi stödjer varandra för att utbyta information för att tillsammans höja kunskapsnivån och öka möjligheten att erbjuda behandlingsalternativ som förbättrar patienters hälsa.

Vi vill att alla ska veta och förstå vad vi gör och hur vi gör det. Vi tror på öppenhet kring hur vi arbetar som företag och kring de relationer vi har med vårdens personal och organisationer. Genom att informera om dessa samarbeten på ett öppet sätt vill vi bidra till att förklara hur värdefulla dessa samarbeten är för vården av patienter.

Europeiskt regelverk

Den europeiska branschorganisationen EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) antog 2013 en ny etisk uppförandekod. Denna kod innebär att värdeöverföringar i form av exempelvis konsultarvoden från läkemedelsföretag till hälso- och sjukvårdspersonal görs publika. Initiativet gäller hela Europa inklusive Sverige. Läkemedelsföretag verksamma på den svenska marknaden publicerar vilka personer eller organisationer i Sverige som har fått värdeöverföringar under ett visst år, samt det sammanlagda värdet av dessa. Den första rapporteringen ägde rum 2016, baserat på utbetalningar som skett under 2015. Rapporteringen sker därefter årligen enligt principen ovan.

Mer information

Läkemedelsföreningens (LIF) hemsida finns mer information kring branschens etiska regelverk och uppförandekoden som inkluderar öppen rapporteringen av värdeöverföringar.

Öppen rapportering av värdeöverföringar

Nedan finns rapporter med utbetalade ersättningar till hälso- och sjukvårdspersonal samt organisationer:

 • Rapport 2021
 • Metodbeskrivning - rapport 2021
 • Self-certification 2021
 • Rapport 2020
 • Metodbeskrivning - rapport 2020
 • Self-certification 2020
 • Rapport 2019
 • Metodbeskrivning - rapport 2019
 • Self-certification 2019


Vi fokuserar på att förbättra vårt sätt att göra affärer på och vill ge insyn i företagets verksamhet där det är möjligt. Vi lyssnar till synpunkter från de som är delaktiga i beslut kring hälso- och sjukvården och vi vill samverka med intressegrupper. Detta för att kunna fullgöra våra åtaganden till patienter, kunder och aktieägare på bästa sätt.

Publicering av denna information görs endast för transparensändamål, enligt vad som vidare beskrivs i Pfizers EEA HCP-policy om hemlighållande i https://privacycenter.pfizer.com/sv/hcp (avsnittet ”Rapportering av värdeöverföringar”). Det medför inte en generell behörighet för de som besöker webbplatsen att genomföra ytterligare behandling av hälsovårdspersonalens (HCP:ers) uppgifter, som t.ex. att kombinera dem med information som publicerats på andra webbplatser.

Pfizer och etik

 • Pfizer och etik
 • Miljö och hållbarhet
 • Bättre hälsa i hela världen

Om Pfizer

Pfizer är ett av världens största läkemedelsföretag, och vår stora drivkraft är att hjälpa människor till ett friskare och längre liv. Det gör vi genom att forska fram och tillverka nya läkemedel.
​​​​​​​
Så arbetar vi idag

Om Pfizer

Verksamhet och historiaPfizer och etikAktuelltJobba hos ossFör aktieägareFör leverantörer

Senaste nytt inom Pfizer

Jonas Ålebring ny medicinsk direktör på Pfizer i Sverige

Jonas Ålebring leder sedan september 2021 Pfizers medicinska avdelning i Sverige. Jonas, som är specialist inom anestesi och intensivvård, har erfarenhet både från kliniskt arbete, forskning och styrelsearbete och kommer att fokusera på att patienter snabbare får tillgång till innovativa behandlingar och vacciner.

Läs mer
Om PfizerPfizer bemöter missuppfattningar och felaktiga uppgifter om företagets vaccinutveckling

Covid-19 pandemin har varit en stor påfrestning för individer och samhället i stort. Pfizer tog tidigt beslut att bidra till att hantera en av vår tids största hälsokriser och möta de stora medicinska behov som uppstått genom att utveckla vaccin och behandlingar för att rädda liv och förhindra sjukdom...

​​​​​​​Om PfizerPfizer och BioNTech i samarbete för att utveckla en vaccinkandidat mot covid-19

Företagen utvecklar tillsammans en vaccinkandidat från BioNTech som baseras på mRNA-teknik mot coronavirus och sjukdomen covid-19. Pfizer och BioNTech har sedan 2018 ett pågående samarbete kring mRNA-baserat influensavaccin.

Fler artiklarFler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.