Läkemedelsrester kan ha en negativ miljöpåverkan, både efter tillverkning och konsumtion, och är därför en utmärkande miljöfråga för hela läkemedelsbranschen. De största utsläppen sker vid läkemedelsanvändning eftersom substanserna, eller deras metaboliter, utsöndras via urin och avföring och når vattendrag genom avloppssystemet. Andra spridningsätt kan vara genom hushållssopor eller läkemedelstillverkning.
Pfizer driver ett aktivt arbete för att minska potentiell negativ påverkan på klimat och miljö, till exempel genom leverantörssamarbeten, forskning och läkemedelstillverkning med låg miljöpåverkan samt samverkan med hälso- och sjukvård för en hållbar användning. Med övertygelsen om att det är med gemensamma krafter vi på ett hållbart sätt kan bidra till att skapa förutsättningar för korrekt bortskaffande av överblivna läkemedel är Pfizer även en del av PPSWG, Pharmaceutical Product Stewardship Work Group, i USA och MEDs Disposal i Europa.
Vi arbetar mot våra mål för att uppnå branschens publicerade mål för PNEC, Predicted No Effect Concentrations, för antibiotika till 2025. Parallellt testar vi innovativa metoder för hantering av avloppsvatten och rening på flera platser för att främja hanteringen av utsläpp av avloppsvatten.
Under 2023 fortsatte Pfizer att delta i utvecklingen av certifieringsprogrammet utformat för att visa implementeringen av AMRIA:s standard för tillverkning av antibiotika genom ett oberoende tredjepartscertifieringsorgan. I samarbete med företaget BSI Standards Limited deltog Pfizer i tester av certifieringsprocessen på en av våra anläggningar som tillverkar aktiva ingredienser till läkemedel (API), samt på en av våra kontrakterade tillverkares anläggningar för antibiotikaläkemedel. De utvärderingar som gjordes efterlever AMRIA-standarden och båda platserna rekommenderades för certifiering. Lärdomar från testerna användes även för att forma certifieringsprogrammet, som officiellt lanserades i juni 2023.
Pfizer söker löpande efter möjligheter att certifiera våra antibiotikaprodukter genom vårt interna nätverk, leverantörer och kontraktstillverkare. Vårt arbete för att främja efterlevnad av frivilliga utsläppsgränser i hela vår försörjningskedja, uppmärksammades i en rapport publicerad av Access to Medicine Foundation, som utvärderar åtgärder som läkemedelstillverkare har vidtagit för att bromsa utvecklingen och spridningen av AMR (AMR Report on Responsible Manufacturing, augusti 2023).