Läkemedelsrester kan ha en negativ miljönpåverkan, både vid tillverkning och konsumtion, och är därför en utmärkande miljöfråga för läkemedelsbranschen. De största utsläppen sker vid läkemedelsanvändning eftersom substanserna, eller deras metaboliter, utsöndras via urin och avföring och når vattendrag genom avloppssystemet. Spridning kan även ske genom hushållssopor eller läkemedelstillverkning.
Pfizer driver ett aktivt arbete för att minska den negativa påverkan på klimat och miljö. Detta sker genom leverantörssamarbeten, forskning och läkemedelstillverkning med låg miljöpåverkan samt samverkan med hälso- och sjukvård för en hållbar användning. Pfizer är en del av PPSWG, Pharmaceutical Product Stewardship Work Group, i USA och Meds Disposal i Europa i syfte att skapa förutsättningar för korrekt bortskaffande av oanvända läkemedel. Det är med gemensamma krafter som vi på ett hållbart sätt kan bidra till att överblivna läkemedel inte felaktigt hamnar i våra vatten.
Det globala hållbarhetsarbetet med våra produktionsanläggningar drivs av Pfizer Inc., som även har ett nära samarbete med leverantörer för att minska negativ påverkan på klimat och miljö. För att fortsätta utveckla samarbetena med våra globala leverantörer ingår Pfizer Inc. även i olika typer av partnerskap. Mer information om dessa finns på sidan 10 i vår Hållbarhetsrapport.
I Sverige ser vi möjlighet till ett utökat samarbete med branschorganisation Lif för att öka inlämningen av överblivna läkemedel.
Pfizer arbetar aktivt för hållbar läkemedelsanvändning genom forskning och tillverkning av läkemedel med låg miljöpåverkan. Ett annat fokusområde för preventiva insatser gällande hållbar användning för bästa patient- och samhällsnytta är även samverkan med hälso- och sjukvården.