Pfizers historia

Pfizer grundades för mer än 150 år sedan av två tyska kusiner, Carl Pfizer och Carl Erhart, som emigrerade till USA. Från 1950-talet och framåt började Pfizer expandera internationellt. Till Sverige kom Pfizer 1954.

Redan från starten 1849 var de båda kusinerna Carl Pfizer och Carl Erhart fokuserade på att tillverka läkemedel som kunde ge människorna i det nya landet ett bättre liv. Och den inriktningen har företaget hållit fast vid genom åren.

Smaksatt läkemedel gör succé

Carl Pfizer lånade 2 500 dollar av sin far för att starta ett företag tillsammans med kusinen Carl Erhart. De köpte en tegelbyggnad i Brooklyn där de startade sin första verksamhet. Den första produkten de tillverkade var Santonin, ett medel mot parasitmaskar.

Medlet var effektivt, men ohyggligt beskt och patienterna hade därför svårt att svälja medicinen. Carl Erhart, med ett förflutet inom godisbranschen, torde ha legat bakom den lysande idén att smaksätta medicinen med mandelkola och forma den som en karamell. Succén blev omedelbar och företaget sålde stora mängder. Charles Pfizer & Company fick sin första framgång som skulle följas av många fler.

Innovativt sätt att tillverka antibiotika

Pfizers nästa stora genombrott blev utvecklingen av fermenteringsprocessen. Den användes ursprungligen för industriell tillverkning av citronsyra, som i sin tur användes för så vitt skilda saker som papperstillverkning och smaksättning av läsk.

1941 vädjade den amerikanska regeringen till landets läkemedelsföretag att öka produktionen av penicillin för att kunna behandla de allierade trupperna som kämpade i andra världskriget. Pfizer var då det enda bolag som använde fermentationsteknologi för detta ändamål. Pfizers ledning gjorde då en vågad satsning och investerade miljontals dollar i ny utrustning för en ny typ av fermenteringsprocess. Efter bara fyra månader producerade Pfizer fem gånger mer penicillin än ursprungligen beräknat.

Pfizers historia

Världens första bredspektrumantibiotika

Penicillin blev en milstolpe i läkemedelshistorien, det första verkliga försvaret mot bakterieinfektioner. Det blev också starten för Pfizers utveckling som ett globalt läkemedelsbolag. Efter kriget utvecklades Terramycin, ett epokgörande bredspektrumantibiotikum. Terramycin blev den produkt som kom att utgöra grunden för företagets internationella expansion.

Pfizer blir ett globalt företag

Till Sverige kom Pfizer 1954. Sedan dess har Pfizer utvecklat framgångsrika produkter inom många olika behandlingsområden, och byggt forskningscentra och produktionsanläggningar runt om i världen.

Expansionen har också skett genom förvärv av andra traditionsrika läkemedelsföretag, bland andra Warner-Lambert (2000), Pharmacia (2003), Wyeth (2009), Hospira (2015) och Medivation (2016).

Från stora folksjukdomar till nischade produkter

Under mitten på 1980-talet landerar Pfizer läkemedel för de stora folksjukdomarna som diabetes och högt blodtryck följt av läkemedel mot impotens, depression, smärta och kolesterolsänkare under 1990 och 2000-talet. I början av 2000-talet introducerades de biologiska läkemedlen mot inflammatoriska sjukdomar som ledgångsreumatism och psoriasis som också har revolutionerat vården av dessa patienter.

Dagens forskning sker mer och mer mot nischade områden inom onkologi och sällsynta sjukdomar samt vacciner för att förebygga sjukdom och infektioner. Det senaste tillskottet i Pfizers onkologiportfölj är ett läkemedel mot en särskild typ av spridd bröstcancer, som är det första läkemedlet för den patientgruppen på drygt 10 år.

En bättre hälsa i hela världen

På Pfizer tycker vi att alla ska ha möjlighet att få bra vård, oavsett vilken del av världen de bor i. Därför använder vi vår kompetens, kunskap och våra resurser till att göra mediciner och sjukvård tillgänglig för alla. Vi kan till exempel finansiera projekt, donera läkemedel eller ge volontärer möjlighet att bidra med sin kompetens i något av våra program.

Så arbetar vi för en bättre hälsa i hela världen
Löv i motljus
Kvinna läser av provsvar på dataskärm

Från idé till patientnytta

Forskning kräver resurser och tålamod. De kan ta över 10 år att utveckla ett nytt läkemedel, och det är bara en bråkdel av alla projekt som når hela vägen fram till patienten. Här kan du se den långa resa som krävs för att ett läkemedel ska gå hela vägen från idé till att bli ett läkemedel och komma till nytta för patienter.

Se vägen från idé till läkemedel