Kontakta ossWebbsida för vårdenPressrumJobba hos ossKontakta oss
Vår historiaHemOm PfizerVerksamhet och historiaVår historiaPfizer grundades för mer än 150 år sedan av två tyska kusiner, Carl Pfizer och Carl Erhart, som emigrerade till USA. Från 1950-talet och framåt började Pfizer expandera internationellt. Till Sverige kom Pfizer 1954.

Redan från starten 1849 var de båda kusinerna Carl Pfizer och Carl Erhart fokuserade på att tillverka läkemedel som kunde ge människorna i det nya landet ett bättre liv. Och den inriktningen har företaget hållit fast vid genom åren.

1849

Smaksatt läkemedel gör succé

Carl Pfizer lånade 2 500 dollar av sin far för att starta ett företag tillsammans med kusinen Carl Erhart. De köpte en tegelbyggnad i Brooklyn där de startade sin första verksamhet. Den första produkten de tillverkade var Santonin, ett medel mot parasitmaskar.

1941

Innovativt sätt att tillverka antibiotika

Pfizers nästa stora genombrott blev utvecklingen av fermenteringsprocessen. Den användes ursprungligen för industriell tillverkning av citronsyra, som i sin tur användes för så vitt skilda saker som papperstillverkning och smaksättning av läsk.

1951

Världens första bredspektrumantibiotika

Penicillin blev en milstolpe i läkemedelshistorien, det första verkliga försvaret mot bakterieinfektioner. Det blev också starten för Pfizers utveckling som ett globalt läkemedelsbolag. Efter kriget utvecklades Terramycin, ett epokgörande bredspektrumantibiotikum. Terramycin blev den produkt som kom att utgöra grunden för företagets internationella expansion.

Etiam vel malesuada eros, feugiat augue. Sed posuere mi sed pulvinar, eleifend varius augue Proin eleifend ultricies ligula iaculis. In in dapibus lorem, vel sodals.

1954

Pfizer blir ett globalt företag

Till Sverige kom Pfizer 1954. Sedan dess har Pfizer utvecklat framgångsrika produkter inom många olika behandlingsområden, och byggt forskningscentra och produktionsanläggningar runt om i världen.

Etiam vel malesuada eros, feugiat augue. Sed posuere mi sed pulvinar, eleifend varius augue Proin eleifend ultricies ligula iaculis. In in dapibus lorem, vel sodals.

1980 till idag

Från stora folksjukdomar till nischade produkter

Under mitten på 1980-talet landerar Pfizer läkemedel för de stora folksjukdomarna som diabetes och högt blodtryck följt av läkemedel mot impotens, depression, smärta och kolesterolsänkare under 1990 och 2000-talet. 

Etiam vel malesuada eros, feugiat augue. Sed posuere mi sed pulvinar, eleifend varius augue Proin eleifend ultricies ligula iaculis. In in dapibus lorem, vel sodals.

Verksamhet & historia

  • Pfizer idag
  • Produktion i Strängnäs
En bättre hälsa i hela världen

På Pfizer tycker vi att alla ska ha möjlighet att få bra vård, oavsett vilken del av världen de bor i. Därför använder vi vår kompetens, kunskap och våra resurser till att göra mediciner och sjukvård tillgänglig för alla. Vi kan till exempel finansiera projekt, donera läkemedel eller ge volontärer möjlighet att bidra med sin kompetens i något av våra program.

Så arbetar vi för en bättre hälsa i hela världen
Från idé till patientnytta

Forskning kräver resurser och tålamod. De kan ta över 10 år att utveckla ett nytt läkemedel, och det är bara en bråkdel av alla projekt som når hela vägen fram till patienten. Här kan du se den långa resa som krävs för att ett läkemedel ska gå hela vägen från idé till att bli ett läkemedel och komma till nytta för patienter.

Se vägen från idé till läkemedel

Om Pfizer

Verksamhet och historiaPfizer och etikAktuelltJobba hos ossFör aktieägareFör leverantörer

Senaste nytt inom Pfizer

Jonas Ålebring ny medicinsk direktör på Pfizer i Sverige

Jonas Ålebring leder sedan september 2021 Pfizers medicinska avdelning i Sverige. Jonas, som är specialist inom anestesi och intensivvård, har erfarenhet både från kliniskt arbete, forskning och styrelsearbete och kommer att fokusera på att patienter snabbare får tillgång till innovativa behandlingar och vacciner.

Läs mer
Om PfizerPfizer bemöter missuppfattningar och felaktiga uppgifter om företagets vaccinutveckling

Covid-19 pandemin har varit en stor påfrestning för individer och samhället i stort. Pfizer tog tidigt beslut att bidra till att hantera en av vår tids största hälsokriser och möta de stora medicinska behov som uppstått genom att utveckla vaccin och behandlingar för att rädda liv och förhindra sjukdom...

​​​​​​​Om PfizerPfizer och BioNTech i samarbete för att utveckla en vaccinkandidat mot covid-19

Företagen utvecklar tillsammans en vaccinkandidat från BioNTech som baseras på mRNA-teknik mot coronavirus och sjukdomen covid-19. Pfizer och BioNTech har sedan 2018 ett pågående samarbete kring mRNA-baserat influensavaccin.

Fler artiklarFler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.