Miljö och hållbarhet
Om Pfizer,
2021-06-22
Likt de flesta andra produkter kan läkemedel påverka miljön. Det gäller i alla led, från forskning och tillverkning till försäljning, konsumtion samt avfalls- och avloppshantering. Läkemedel är dock speciella produkter där behovet och värdet vanligtvis är mycket stort för individ och samhälle.
I avvägningen mellan behovet av läkemedel och hänsyn till miljön väger läkemedlets nytta för patienten självklart mycket tungt. Därför är det viktigt att veta så mycket som möjligt om läkemedlens miljöeffekter, så att vi kan påverka miljön så lite som möjligt under läkemedlets hela livscykel.
Läkemedel sprids genom användning
Användningen står faktiskt för de absolut största utsläppen av läkemedelsrester i Sverige, eftersom substanserna utsöndras i urin och avföring. Ibland kan inte avloppsreningsverken eliminera dem, och då kan läkemedelsresterna nå ut i vattendragen. I hushåll med enskilt avlopp är reningsgraden troligen än mindre.
Läkemedel i hushållsavfall
Alla överblivna läkemedel ska lämnas tillbaka till apoteken, för att inte spridas till naturen. I Sverige lämnar vi in cirka 75 procent av de läkemedel som vi inte använder, men resten hamnar troligen i hushållssoporna.
Just i Sverige förbränner vi hushållsavfall, och därför bedöms den spridningen ut i miljön vara mycket begränsad här. Däremot kan detta vara en spridningsväg i andra länder, och detsamma gäller för spridning vid tillverkning.