Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Samarbete mellan Zipline, Pfizer och BioNTech banar väg för leverans av mRNA-vacciner med drönare i Ghana

Zipline har framgångsrikt genomfört världens första långdistansleverans med drönare av vacciner som kräver ultrakyla

Zipline långdistansleverans med drönare av vacciner

Zipline, världsledaren inom instant logistics, Pfizer och BioNTech meddelar att Zipline framgångsrikt har genomfört den första långdistansleveransen med drönare av godkända mRNA-vaccin för covid-19, som kräver en leveranskedja med ultrakyla, i Ghana. Partnerskapet mellan företagen, som tidigare i år samarbetat för att utveckla och testa en integrerad leveranslösning för covid-19 vacciner, kommer att möjliggöra distribution av cirka 50 000 doser av Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin i Ghana genom en helt ny modell för vaccindistribution.

Zipline världsledare inom instant logistics

Utöver ekonomiskt stöd för pilotprogrammet bidrog Pfizer och BioNTech även med tekniskt stöd och kunskap om hantering och lagring av Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin vid -90°C till -60°C. Detta samarbete har banat väg för drönarleveranser av alla mRNA-vacciner.

Bolagen har ett gemensamt mål att bidra till att säkerställa säker och rättvis distribution av covid-19 vacciner. Pfizer och BioNTech har åtagit sig att tillhandahålla två miljarder doser av sitt covid-19 vaccin till låg- och medelinkomstländer till och med 2022 och arbetar aktivt för att samarbeta med både offentliga och privata organisationer för att påskynda vaccinutrullningen i hela världen. Hittills har Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin nått 155 länder och territorier världen över, bland annat genom ett avtal med COVAX.

Den globala distributionen av covid-19 vacciner kräver en samordnad insats

Hittills har mer än 220 000 doser covid-19 vaccin från flera olika tillverkare framgångsrikt distribuerats i Ghana genom Zipline, det första företaget att göra så genom autonom flygning i nationell skala. Zipline planerar att distribuera miljontals ytterligare doser när dessa blir tillgängliga. Genom detta samarbete har Pfizer, BioNTech och Zipline sammanfört sin expertis och sina förmågor för att bidra till en mer rättvis vaccindistribution.

- Leverans till människor på avlägsna och svårtillgängliga platser är en utmaning för global vaccination, säger Keller Rinaudo, medgrundare och koncernchef för Zipline. I samarbete med Pfizer och BioNTech har vi skapat en lösning för att hantera detta. Tillsammans arbetar vi för att göra vaccindistribution till en effektivare och mer rättvis process.

Leverans till människor på avlägsna och svårtillgängliga platser

Att göra covid-19 vacciner tillgängliga för ett helt lands befolkning innebär logistiska utmaningar för många regeringar och sjukvårdsorganisationer, särskilt i låg- och medelinkomstländer. Zipline bidrar till att hantera dessa utmaningar genom att implementera en integrerad distributionsmodell som på ett säkert sätt kan leverera alla covid-19 vacciner till alla hörn av ett land genom autonom flygning.

- Pfizer har en historia av att investera tillsammans med partners för att förbättra tillgången till vacciner i de mest avlägsna områdena i världen, säger Caroline Roan, Chief Sustainability Officer, Senior Vice President, Global Health and Social Impact, Pfizer. Vi är stolta över detta samarbete med Zipline för att implementera banbrytande lösningar som bidrar till att främja rättvis tillgång till covid-19 vacciner, särskilt för befolkningsgrupper som är svåra att nå och har bristande samhällsservice.

Zipline, Pfizer och BioNTech testade och validerade leverans av mRNA-vacciner

- Den globala distributionen av covid-19 vacciner kräver en samordnad insats. Vi arbetar tillsammans med lokala partners och myndigheter för att etablera ett robust lokalt integrerat närverk för tillverkning och distribution, säger Sierk Poetting, Ph.D., Chief Operating Officer, BioNTech. Detta samarbete mellan Pfizer, BioNTech och Zipline visar på vårt kollektiva engagemang för att bana väg för nya lösningar som kan bidra till att hantera utmaningarna kring tillgången till covid-19 vaccin.

Zipline, Pfizer och BioNTech testade och validerade den integrerade modellen för leverans av mRNA-vacciner med krav på ultrakyla och Zipline kommer nu att använda den för att distribuera Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccin liksom covid-19 vacciner från alla andra tillverkare till regioner över hela Ghana. Företagen har beskrivit lärdomarna i en executive summary och ett separat white paper.

FOTO: Zipline