Kontakta ossWebbsida för vårdenPressrumJobba hos ossKontakta oss
Etik är centralt i vårt arbeteHemOm PfizerPfizer och etikFör att förbättra våra läkemedel och göra dem mer verkningssamma, måste vi samverka med hälso- och sjukvården, patientföreningar och intresseorganisationer. För att göra det på ett etiskt sätt, har vi tydliga riktlinjer och redovisar öppet dessa samarbeten.
Vi har också en egen code of conduct, som ligger till grund för vår verksamhet.
Kongresser och symposier

Vetenskapliga konferenser utomlands är en viktig del av vårt arbete för en bättre hälsa och Pfizer deltar ofta på kongresser och symposier för att hålla oss uppdaterade om de senaste vetenskapliga rönen. Sedan 1 januari 2015 är det inte tillåtet att ge ekonomiskt stöd till hälso- och sjukvårdspersonal för att delta vid dessa kongresser och symposier. Vi arrangerar möten på plats med svenska läkare som deltar vid kongressen.

Representation

När vi samarbetar med andra, eller arrangerar och deltar i vetenskapliga aktiviteter, tillhandahåller vi ibland en enkel måltid. Pfizer följer alltid de beloppsgränser som är fastslagna av branschorganisationen LIF.

Patientorganisationer

Patientorganisationer är viktiga partners i många frågor eftersom de har stor erfarenhet av behandlingar och läkemedelsanvändning. Alla samarbeten publiceras i LIFs Samarbetsdatabas.

Pfizer som uppdragsgivare

Pfizer anlitar ibland läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal för att utföra specifika uppdrag, till exempel att hålla en föreläsning eller att delta i en rådgivande expertgrupp. Pfizer kräver alltid ett skriftligt avtal för dessa uppdrag som också ska godkännas av arbetsgivaren.

Utbildningsmaterial och hjälpmedel

Vi har tydliga riktlinjer för hur vi arbetar med informations- och utbildningsmaterial samt hjälpmedel för yrkesutövande inom hälso- och sjukvården. Vi arbetar enligt LER (läkemedelsbranschens etiska regelverk). Våra informations- och utbildningsmaterial och hjälpmedel ska alltid vara till direkt nytta för patienter.

Pfizer och etik

  • Miljö och hållbarhet
  • Öppen rapportering av värdeöverföringar
  • Bättre hälsa i hela världen
Etiska regler för läkemedelsbranchen

Vi arbetar enligt de etiska regler och överenskommelser som läkemedelsbranschen gjort med hälso- och sjukvården, apoteksföretagen, Sveriges Läkarförbund, handikapporganisationerna, med flera. Läs gärna mer om de etiska regler och riktlinjer som gäller för vår bransch på Läkemedelsindustriföreningen, LIFs hemsida.

Gå till LIF:s webbplats

Om Pfizer

Verksamhet och historiaPfizer och etikAktuelltJobba hos ossFör aktieägareFör leverantörer

Senaste nytt inom Pfizer

Jonas Ålebring ny medicinsk direktör på Pfizer i Sverige

Jonas Ålebring leder sedan september 2021 Pfizers medicinska avdelning i Sverige. Jonas, som är specialist inom anestesi och intensivvård, har erfarenhet både från kliniskt arbete, forskning och styrelsearbete och kommer att fokusera på att patienter snabbare får tillgång till innovativa behandlingar och vacciner.

Läs mer
Om PfizerPfizer bemöter missuppfattningar och felaktiga uppgifter om företagets vaccinutveckling

Covid-19 pandemin har varit en stor påfrestning för individer och samhället i stort. Pfizer tog tidigt beslut att bidra till att hantera en av vår tids största hälsokriser och möta de stora medicinska behov som uppstått genom att utveckla vaccin och behandlingar för att rädda liv och förhindra sjukdom...

​​​​​​​Om PfizerPfizer och BioNTech i samarbete för att utveckla en vaccinkandidat mot covid-19

Företagen utvecklar tillsammans en vaccinkandidat från BioNTech som baseras på mRNA-teknik mot coronavirus och sjukdomen covid-19. Pfizer och BioNTech har sedan 2018 ett pågående samarbete kring mRNA-baserat influensavaccin.

Fler artiklarFler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.