Pfizer Sverige arbetar för att säkerställa tillgången till kvalitetssäkrade läkemedel och behandlingar. Vi har ungefär 130 läkemedel och vacciner registrerade i Sverige idag och bedriver forskningssamarbeten med svensk hälso- och sjukvård, akademi och andra företag. Under 2022 hade vi 18 kliniska studier i Sverige, pågående eller i uppstartsfas.
På huvudkontoret i Stockholm arbetade i slutet av räkenskapsåret 2022 närmare 150 personer med information om, evidensgenerering och uppföljning av våra läkemedel, vacciner och behandlingsområden. Vid samma period arbetade drygt 330 personer med både tillverkning av våra egna produkter och kontraktstillverkning av andras produkter i vår bioteknikanläggning i Strängnäs.
nya läkemedel och vacciner har godkänts av EMA, Europeiska läkemedelsmyndigheten – pneumokockvaccin, läkemedel mot migrän, tillväxthormon och ett antiviralt läkemedel för att behandla covidinfektion.
60% andel kvinnor i styrelsen i Pfizer AB och 25% i Pfizer Health AB.
59% andel kvinnor i chefsposition: 59% i Pfizer AB och 34% i Pfizer Health AB.
Pfizers initiativ för att förse 1,2 miljarder
människor i 45 låginkomstländer med hälso- och sjukvård och tillgång till våra produkter.
Avfall –12%
I Strängnäs minskade farliga ämnen och icke-farligt avfall som fraktats bort med 292 524 kg, jämfört med 2021.
Kväve –60%
Utsläppen av kväve minskade med 60 procent.
2022: 728,8 kg
2021: 1 814,8 kg
Utnämnd till ett av de mest etiska företagen av Ethisphere.
På Pfizer har vi en stark drivkraft i att hjälpa människor till ett friskare och längre liv. Jag blir stolt när jag tänker på att mer än 1,3 miljarder människor under det gångna året har fått hjälp till en bättre hälsa tack vare tillgång till våra läkemedel och vacciner.
– Malin Parkler, vd Pfizer Sverige
På Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs arbetar drygt 330 personer med tillverkning av våra egna produkter och kontraktstillverkning av andras produkter. Här produceras aktiv substans som ska ingå i läkemedel för tillväxthormon, tillväxthämmare mot akromegali, läkemedel för att förebygga blodpropp och vaccin mot hjärnhinneinflammation. Vi kontraktstillverkar även aktiv substans till ett annat läkemedelsföretag.
På anläggningen bedrivs ett långsiktigt miljöarbete som bland annat har resulterat i:
Minskade koldioxidutsläpp genom att oljeeldning har ersatts med fjärrånga från biobränsle
Minskat avfall genom ständiga förbättringar av våra arbetsprocesser
Bioteknikanläggningen har fått flera utmärkelser för sina arbetsprocesser, sitt miljöarbete och sitt jämlikhetsarbete. Arbetet stöds av Pfizers eget produktionssystem IMEx, Integrated Manufacturing Excellence, som bygger på ständiga förbättringar och tillit till medarbetarna. Genom systemet kan vi fokusera på arbetsflöden istället för resurser, och på sätt skapa stabila kvalitetssäkrade processer.
I arbetet för att nå netto noll ligger Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs bra till. Motsvarande 0,1 procent av det totala koldioxidavtrycket från Pfizers 40 produktionsanläggningar kommer härifrån. Nu är siktet inställt på att nå ett ännu bättre resultat.
Elin Westerberg arbetar som platschef på Solör Bioenergi Strängnäs, som arbetar med förnybar energi baserad på trädbränslen och är en viktig strategisk partner för Pfizers hållbarhetsarbete. Företaget levererar ånga, värme och el till Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs och återanvänder slam och vatten från anläggningen.
En vilja att öka gemenskapen och en ledning som uppmuntrar till nya idéer. Det genomsyrar Adine Yeganehs arbete inom Paletten, Pfizers interna arbetsgrupp för mångfald och inkludering.
När Johan Carlsson började på Pfizer för fyra år sedan möttes han av en stödjande kultur med ett tydligt hållbarhetsfokus. Som platschef för Pfizers bioteknikanläggning i Strängnäs, en av Sveriges största för kommersiell produktion av läkemedelssubstanser och vacciner, är det viktigt att ständigt ha med sig både det kort- och långsiktiga perspektivet för att ligga steget före hållbarhetsfrågorna.
Pfizers syn på hållbarhet grundas i vårt syfte och vår drivkraft att hjälpa människor till ett friskare och längre liv. Vår interna kultur bygger på en hälsosam arbetsplats, med mångfald och inkludering, och där våra medarbetare kan utvecklas. Vi strävar efter att agera etiskt, genomtänkt och ansvarsfullt i allt vi gör. Genom att använda våra unika resurser och våra forskningsresultat till att ta fram nya läkemedel och vacciner, öka tillgång till hälso- och sjukvård och ta steg mot målet att nå netto noll till 2040 kan vi bidra till förbättrad global hälsa. Även samarbeten och partnerskap är avgörande för att lyckas.
Pfizer samarbetar med vårdgivare, patientföreningar, bioteknikbolag, teknologibolag, myndigheter och akademi för att kontinuerligt hitta nya angreppssätt på allvarliga hälsoproblem och nå bättre resultat för patienter, vårdgivare och hälsovårdssystem i stort.
Detta är en digital version av Pfizers hållbarhetsrapport 2022. Rapporten sammanfattar Pfizers prioriterade hållbarhetsfrågor och hur vi arbetar med områden som bland annat miljö, sociala förhållanden, medarbetare, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Centralt i arbetet är drivkraften att hjälpa människor till ett friskare och längre liv genom att forska fram och tillverka nya läkemedel och vaccin, och genom att bidra till att fler får tillgång till hälso- och sjukvård.
Rapporten har fokus på Pfizers verksamhet i Sverige och tar samtidigt upp väsentliga initiativ på global nivå.
För mer information om Pfizers globala hållbarhetsarbete se Pfizers globala hemsida och Pfizer ESG Report 2022.
I Pfizers uppförandekod The Blue Book beskrivs riktlinjer för medarbetare och leverantörer: The Blue Book på svenska.