För vårdpersonalKontakta ossWebbsida för vården PressrumJobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatser Användarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifter Information om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemap
HemOm PfizerAktuelltNyheterAMR Action Fund - Pfizer bidrar med 100 ...AMR Action Fund - Pfizer bidrar med 100 miljoner dollar till ny fond för att bekämpa det växande hotet från antimikrobiell resistensVärdet Av Läkemedel

2020-11-13

Pfizer bidrar med hundra miljoner amerikanska dollar till nystartade AMR Action Fund för att möta det stora globala behovet av nya antibiotika på grund av den snabba ökningen av antibiotikaresistenta infektioner.

AMR Action Fund är ett samarbete mellan drygt 20 biofarmaföretag som syftar till att utveckla 2–4 nya antibiotika till 2030. Det ska ske genom samarbete mellan läkemedelsföretag, välgörenhetsorganisationer, utvecklingsbanker och multilaterala organisationer för att förstärka och påskynda utvecklingen av antibiotika.

- Som COVID-19 pandemin har visat, kan vi inte vänta med med att investera i utvecklingen av nya läkemedel, så att vi är beredda att bidra till att förebygga nästa folkhälsokris, säger Christian Gerdesköld, medicinskt ansvarig för området infektion på Pfizer i Sverige. Vi är övertygade om att samarbete krävs för att möta det ökande hotet från antimikrobiell resistens – och att det krävs en kombination av förebyggande åtgärder, ansvarsfullt agerande och innovativt tänkande för att övervinna de hinder som finns. AMR Action Fund ger oss ett verktyg att göra detta genom att investera i och stimulera en potentiellt starkare pipeline av antimikrobiella läkemedel.

"Som COVID-19 pandemin har visat, kan vi inte vänta med med att investera i utvecklingen av nya läkemedel"

Varje år dör 700 000 personer till följd av antimikrobiell resistens. År 2050 beräknas siffran kunna stiga till så många som 10 miljoner dödsfall per år. För att bekämpa antimikrobiell resistens bör antibiotika bara användas när det verkligen är nödvändigt, för att bevara dess effektivitet.

Antibiotika revolutionerade den medicinska vetenskapen under 1900-talet och har tillsammans med vaccination lett till att många sjukdomar näst intill utrotats i den utvecklade delen av världen. Men bakterier förändras och anpassar sig till antibiotika så att dessa blir ineffektiva. Det gör det svårare att behandla vanliga infektioner som lunginflammation, tuberkulos och salmonella och leder till längre sjukhusvistelser, högre vårdkostnader och ökad dödlighet.

Hur arbetar Pfizer mot antimikrobiell resistens?

Pfizer har en mångfacetterad strategi i arbetet mot antimikrobiell resistens. Vi är en ledande utvecklare av vacciner som bidrar till att förebygga infektioner, vilket minskar behovet av antibiotika som kan resultera i resistenta stammar. Vi är också ett av få stora forskande läkemedelsföretag som fortsatt bedriver forskning och utveckling av antimikrobiella läkemedel, och vi arbetar tillsammans med olika partners för att både förebygga och behandla infektionssjukdomar runt om i världen. Vi är också engagerade i arbetet för ansvarsfull antibiotikaanvändning och är stolta över att kunna erbjuda ett av de största och mest tillgängliga övervakningsprogrammen för antimikrobiell resistens i världen, ATLAS. Detta är den enda plattform som ger allmänheten tillgång till data om både antimykotisk och antibakteriell resistens genom en enda resurs. ATLAS är fritt tillgänglig för vem som helst, var som helst via webben eller ATLAS mobilapp.

Pfizers engagemang i AMR Action Fund bygger på vårt mångåriga arbete med att bekämpa infektionssjukdomar och minska hälsoskillnaderna för människor världen över. I partnerskap med organisationer runt om i världen arbetar Pfizer med att bekämpa infektionssjukdomar genom att skapa meningsfulla och hållbara lösningar som adresserar dagens största hälsoutmaningar och som skyddar världens mest utsatta människor.

Se en video om AMR Action Fund

ANTIBIOTIKARESISTENS – EN ALLVARLIG UTMANING

Antibiotikaresistens är en allvarlig global hälsoutmaning. Enligt Folkhälsomyndigheten beräknas minst 25 000 människor dö varje år inom EU till följd av infektioner orsakade av resistenta bakterier.

Läs mer


​​​​​​​

AntibiotikaresistensFöretagsnyheterForskning


​​​​​​​

Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.