Kontakta ossWebbsida för vårdenPressrumJobba hos ossKontakta oss
HemOm PfizerAktuelltNyheterViktigt att inkludera fler vaccin i ett  ...Viktigt att inkludera fler vaccin i ett nationellt vaccinationsregisterPatient & Hälsa

2020-10-16

Regeringen har föreslagit att det nationella vaccinationsregistret ska utökas för att även omfatta vaccination mot covid-19. Det är ett välkommet förslag. Dock är vikten av att också inkludera andra vacciner, som influensa- och pneumokockvaccin, lika stor.

I dagsläget omfattar registret enbart det nationella barnvaccinationsprogrammet. Därefter har varken den vaccinerade, vården eller myndigheter en samlad bild av alla de vacciner en individ har fått. Behovet av en sammanhållen bild är stort och skulle leda till större möjligheter att nationellt följa upp vaccinationstäckning, skyddseffekt och säkerhet. Dels gällande covid-19, men också för andra av Folkhälsomyndigheten rekommenderade vaccinationer, särskilt vaccin mot luftvägssjukdomar som influensa och pneumokocker, då riskgrupperna är snarlika.

- Det är ett mycket viktigt steg, säger Andreas Palmborg, Medical Lead Vaccines, Pfizer Sverige. Givet omfattningen av pandemin och det banbrytande arbete som sker med att ta fram vaccin mot covid-19 är det positivt att ändringen ska träda i kraft redan den 1 januari, 2021. Under kommande år förväntas, utöver vaccin mot covid-19, flera andra nya vacciner bli tillgängliga i Sverige. Dessa kommer också vara aktuella för riskgrupper och äldre. För att kunna följa upp både eventuella biverkningar och de positiva hälsoeffekter som vaccination bidrar till krävs en komplett bild av de vacciner som tagits. Detta är särskilt viktigt för vacciner som ges i syfte att förebygga sjukdom med liknande symtom som covid-19, exempelvis luftvägsinfektioner.

Det är även av stor vikt att det regeringsuppdrag om digitalt vaccinationskort som eHälsomyndigheten och Folkhälsomyndigheten fått accelereras. I en delrapport till regeringen har man identifierat ett antal legala hinder som nu skyndsamt behöver hanteras.

- Vi önskar att det nuvarande arbetet för att registrera covid-19 vaccin kompletteras med fortsatt process för att få det digitala vaccinationskortet på plats. Detta för att i ett bredare perspektiv göra information kring covid-19 och andra rekommenderade vacciner tillgängliga både för den vaccinerade individen, hälso- och sjukvården inklusive smittskyddsläkare, och berörda myndigheter, avslutar Andreas Palmborg.

Läs mer om förslaget på eHälsomyndighetens hemsida

Värdet av vaccin – från barndom till ålderdom

Med coronapandemin har vikten av vacciner hamnat i fokus på ett sätt som saknar motstycke. Vi på Pfizer, som många andra, arbetar just nu hårt med att hitta olika lösningar med vaccin och behandling mot covid-19.

Läs mer


​​​​​​​

Vaccin


​​​​​​​

Relaterade artiklar

Patient & Hälsa

Satsning på pneumokockvaccin till äldre

Vi välkomnar att höstbudgeten innnehåller stora satsningar på välfärd och omsorg som inkluderar avgiftsfritt pneumokockvaccin för personer över 75

Läs mer

Innovation & Samarbete

Samarbete mellan Zipline, Pfizer och BioNTech banar väg för leverans av mRNA-vacciner med drönare i Ghana

Zipline har framgångsrikt genomfört världens första långdistansleverans med drönare av vacciner som kräver ultrakyla

Läs mer

Innovation & Samarbete

Tre får dela på Pfizers infektionsstipendium 2021

Varje år delar Pfizer tillsammans med Svenska Infektionsläkarföreningen ut ett stipendium på 75 000 kronor för att stödja klinisk forskning inom in

Läs mer

Se fler artiklar
Webbsida för vårdenPressrum Jobba hos ossKontakta ossRapportera Biverkningar Våra webbplatserAnvändarvillkor Aktuellt Så behandlar vi personuppgifterInformation om cookiesOm den här sidanKontakta webbansvarigSitemapPfizer AB innehar upphovsrätten till denna site och reserverar sig alla rättigheter därtill.