Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pfizer har identifierat antivirala substanser med potential att behandla coronaviruset

Pfizers globala forsknings- och utvecklingschef, svenske Mikael Dolsten, var en av flera medicinska chefer från läkemedelsföretag som deltog vid ett möte i Vita Huset med USA:s president Donald Trump måndag, den 2 mars. Vid mötet diskuterades utvecklingen av vacciner och behandlingar för att bekämpa covid-19.

Pfizer har identifierat vissa antivirala substanser som företaget tidigare haft under utveckling som hämmade replikationen av coronavirus liknande det som orsakar covid-19 i odlade celler. Pfizer samarbetar med en tredje part för att screena dessa substanser under en accelererad tidslinje och förväntar sig att det ska vara klart i slutet av mars. Beroende på resultaten kan det bli aktuellt att genomföra toxikologiska tester innan kliniska prövningar kan startas i slutet av året.

- På Pfizer tror vi att det bästa sättet att påskynda utvecklingen av behandlingar och vaccin mot covid-19 är att samla resurser och kunskap från hela läkemedelsindustrin, säger Mikael Dolsten. Vi är glada att kunna erbjuda vår expertis och resurser för att hjälpa till att ta fram möjliga lösningar.