Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pfizer och BioNTech i samarbete för att utveckla en vaccinkandidat mot covid-19

Företagen utvecklar tillsammans en vaccinkandidat från BioNTech som baseras på mRNA-teknik mot coronavirus och sjukdomen covid-19. Pfizer och BioNTech har sedan 2018 ett pågående samarbete kring mRNA-baserat influensavaccin.

- Vi är stolta över att vår pågående, framgångsrika relation med BioNTech ger oss möjlighet att extremt snabbt mobilisera våra gemensamma resurser inför denna globala utmaning, säger svenske Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer.

Projektet har nu fått godkänt att genomföra fas 1/2 kliniska studier i Tyskland. Studierna inleds i slutet av april och de första resultaten beräknas sammanställas i månadsskiftet juni - juli. Studier förväntas också starta i USA inom kort, vid godkännande från myndigheterna.

- Genom att kombinera Pfizers utvecklings-, regulatoriska- och kommersiella kapacitet tillsammans med BioNTechs mRNA-vaccineteknologi och branschledande expertis stärker vi vårt engagemang för att göra allt vi kan för att bekämpa den eskalerande pandemin så snabbt som möjligt, fortsätter Mikael Dolsten.

Forskningen genomförs på båda företagens anläggningar i USA och Tyskland.

Läs mer om RNA-tekniken här